Manşetler

Yandex Rusya ile bağlarını koparmayı planlıyor

yandex rusya

Yandex Rusya’nın teknoloji alanındaki en tanınmış markası konumunda. Son yıllarda Batılı rakiplerinin gerisinde kalmamak için sıkı bir mesai harcayan şirket kendi akıllı cihazlarını, sürücüsüz otomobillerini, yemek teslimat servisini ve taksi platformunu kurmuştu. The New York Times’ın haberine göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Yandex’in bu projeleri geliştirmesi ve sürdürmesi imkansız hâle geldi. Bu nedenle Yandex’in merkezi Amsterdam’da kayıtlı olan ana şirketi elindeki projeleri satmayı ve Rusya’yla bağlarını koparmak istediği söyleniyor.

Görünen o ki, Yandex geliştirmekte olduğu teknolojileri Rusya dışındaki ülkelere satmayı planlıyor. Söz konusu kararın bu projelerin Batı teknolojileri olmadan tam potansiyellerine ulaşamayacağı gerekçesiyle alındığı konuşuluyor. Yandex’in internet tarayıcısı, yemek teslimat ve taksi platformunu da satmayı planladığı söyleniyor. Yandex’in Rusya’da bu servisleri sunmaya devam etmeyi istediği de konuşulanlar arasında yer alıyor.

Yandex Rusya ile bağlarını koparmak için eski bakandan destek alıyor

Yandex’in Rusya’yla bağlarını koparıp koparamayacağı ise belirsizliğini koruyor. The New York Times’ın haberinde şirketin Rusya’da kayıtlı teknolojileri ülke dışına satmak için Kremlin’in onayına ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Buna ek olarak, yeniden yapılanma planının hissedarlar tarafından da onaylanması gerekiyor.

Yandex Rusya’yla bağlarını koparma veya gevşetme konusunda izin almak için güçlü bir silaha sahip. Eski Rusya Maliye Bakanı Alexei Kudrin’in bu onay için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldiği söyleniyor. Kudrin’in yakında başkanlığını yürüttüğü Rusya Devlet Denetleme Kurulu’ndan ayrılıp Yandex’te üst düzey bir görev üstleneceği de konuşulanlar arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER