Teknoloji

Yandex evlere robotla paket teslimatı yapacak

yandex rusya

Amazon, Postmates ve Starship gibi şirketlerin otonom teslimat robotları, hâlihazırda ABD’de çeşitli şehirlerde test ediliyor. Kendi teslimat robotunu test eden şirketlerin arasına tanıdık bir isim daha katıldı. Rus teknoloji devi Yandex de Yandex.Rover isimli otonom teslimat robotunun üstünde çalışıyor.

Yandex.Rover’ı Yandex’in sürücüsüz otomobil birimi test ediyor. Testler hâlihazırda Yandex’in Moskova’daki genel merkez yerleşkesinde gerçekleştiriliyor. Yandex.Rover şimdilik Yandex’in şehirdeki ofisleri arasında ulaşımı sağlayan bir servis aracına belge taşıyor.

Rotasını planlayabilen teslimat robotu önüne çıkan engelleri fark edip bu engellerden kaçabiliyor. Rover yaya ve hayvanları fark edip onlara yol da verebiliyor.

Yandex robotunu başka şirketlerin kullanımına açabilir

Bir bavul büyüklüğünde olan Rover, yürüme hızında hareket ediyor ve LiDAR sensörlerinin varlığı sayesinde karanlıkta da çalışabiliyor. Moskova’nın zorlu iklim koşullarını düşününce Rover’ın farklı hava koşullarına göre test edilmesi de muhtemel görünüyor.

Rover otonom olarak hareket edebilse de, testler süresince uzaktan kumanda edilecek. Rus internet şirketi, teslimat robotunu restoran ve market siparişlerinin tesliminde kullanmayı planlıyor. Buna ek olarak, Yandex’in çevrimiçi mağazası Beru’nun deposunda ve bu mağazadan verilen siparişlerin tesliminde de Rover’dan yararlanılması öngörülüyor. Yandex’in robotunu başka şirketlere de satabileceği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER