Teknoloji

Yahoo ve Google arasındaki arama anlaşmasının şartları açıklandı

google-yahoo-211015

Yahoo Google ile gerçekleştirdiği yeni arama anlaşmasının detaylarını, üçüncü mali çeyrek sonuçlarını açıkladıktan hemen sonra yayınladı. 1 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve 2018 sonuna kadar geçerli olacak anlaşma kapsamında Google Yahoo’ya hem masaüstü hem de mobil ortamları için arama reklamları, algoritmik arama ve görsel arama servisleri sağlayacak.

Resmi belgeye göre, Yahoo Google’a hangi arama sorgularını göndereceğini belirleme imkanına sahip olacak ve anahtar kelime sorgularıyla ilgili herhangi bir minimum hedefi karşılamak zorunda olmayacak.

Yahoo’nun yayınladığı finans raporunda ekim ayından itibaren şirketin Google ile, Yahoo’a arama sonuçları ve reklamları için çeşitli servis sağlayıcılar arasından daha fazla seçim esnekliği sağlayacak bir anlaşmaya imza atıldığı kaydedildi. Google’ın sunduklarıyla birlikte güçlü bir iş ortağı olarak varlığını sürdüren Microsoft’un sağladığı arama servislerinin, aynı zamanda Yahoo’nun kendi arama teknolojileri ve reklam ürünlerinin bütünlük oluşturacağı vurgulandı.

 

Yahoo arama motorundan daha fazla para kazanmak istiyor, ancak arama sorgularını daha iyi yönetecek ve daha uygun reklamların gösterilmesini sağlayacak teknolojilerden yoksun. Gezegenin hakim arama motoru Google ile iş ortaklığı kurarak, daha verimli ve kârlı arama ve reklam alt yapısı sayesinde daha fazla gelir elde etmesi mümkün olabilir. comScore’un verilerine göre, Yahoo’nun ağustos ayında ABD masaüstü aramalarında elde ettiği pazar payı yüzde 12.7 olarak kaydedildi. Google ise yüzde 64’e yakın bir pay elde etmişti.

Yahoo’nun Microsoft ile var olan benzer bir anlaşması var. Ancak Yahoo’nun belirttiğine göre Google ile söz kesilmesi bu anlaşmayı tehdit etmiyor. Yahoo 2010 yılında Microsoft ile 10 yıllık bir anlaşma yapmış; Microsoft’a arama motorunu güçlendirme karşılığında reklam gelirlerinin bir kısmını vermeyi kabul etmişti. Yahoo’nun Microsoft’un teknolojisine ihtiyacı vardı, Microsoft ise Yahoo’nun erişim alanına muhtaç görünüyordu. Geçtiğimiz nisan ayında bu anlaşmanın şartlarında yenilemeye gidilmiş, her iki şirketin de dört ay öncesinden bildirmek şartıyla anlaşmadan vazgeçebileceği şeklinde bir madde konulmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER