Teknoloji

Yahoo çalışanlarının büyük kısmını beyaz erkekler oluşturuyor

yahoo-logo-280514

Çalışanlarının cinsiyet ve etnik demografik bilgilerini açıklayan teknoloji şirketleri arasına Yahoo da katıldı. Şirket çalışanlarının büyük kısmının beyaz erkekler olduğunu açıkladı. Dünya çapındaki 12 bin 200 Yahoo çalışanının cinsiyet ve etnik profillerini çıkaran Yahoo, cinsiyet ve etnik kökene göre ayırdığı çalışanlarının şirket içinde hangi rolleri üstlendiğini de ortaya koydu.

Yahoo’dan önce Google ve LinkedIn de benzer raporlar yayınlamış ve, tıpkı Yahoo gibi, bu şirketlerde de iş gücünün önemli bir kısmını beyaz veya Asyalı erkeklerin oluşturduğu görülmüştü. Bu rakamları açıklayan ilk şirket olan Google, çalışanları arasındaki çeşitliliği sağlamaktan çok uzak olduğunu belirtmişti. Bu sorunun köklerini eğitime dayandıran Google, ABD’de de çok az sayıda kadın, Afro-Amerikan ve Latin’in bilgisayar bilimleri eğitimi aldığını ifade etmiş ve yabancı çalışanlara iş vizesi çıkarmanın zorluğuna dikkat çekmişti.

Google, LinkedIn ve Yahoo tarafından açıklanan sonuçlar arasında karşılaştırma yapmaksa şirketlerin boyutu nedeniyle pek kolay değil. Google 50 bini aşkın çalışan sayısıyla Yahoo’nun iş gücünü dörde katlarken, LinkedIn’in 5 bin 400 çalışanı bulunuyor. Yine de, ilk bakışta Yahoo ve LinkedIn’in benzer yapıda olduğu görülüyor. Her iki şirkette de kadın çalışanların oranı yüzde 40’ın altında kalırken, ABD’deki çalışanlarının büyük kısmını beyaz ve Asyalı erkeklerin oluşturduğu görülüyor.

Rakamları değerlendiren Yahoo’nun gelişim sorumlusu Jackie Reses, şirket olarak iş gücünde çeşitlilik yaratma konusuna kendilerini adadıklarını ve amaçlarının çalışanların kökeninden bağımsız olarak yetenekleri toplayan bir iş yeri kültürü oluşturmak olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER