Teknoloji

Xreal’in yeni AR Gözlüğü Air 2 Ultra geliştiriciler ile buluşuyor

xreal air ultra 2

Sanal gerçeklik teknolojisi şirketi Xreal, AR gözlük ürün gamına yeni bir soluk getiren Air 2 Ultra’yı açıkladı. Air 2 Ultra, geliştiricilere yönelik olarak tasarlandı ve mart ayında gönderilmeye başlanacak olan ön siparişleri bugün itibarıyla kabul ediyor. 699 dolar fiyat etiketiyle piyasaya sürülen Air 2 Ultra, rekabetçi AR gözlük pazarında Meta’nın Quest 3 ve Apple’ın Vision Pro gözlük setleri ile yarışmayı hedefliyor. Her ne kadar şimdilik ağırlıklı olarak geliştiricilere hitap etse de, şirketin web sitesi üzerinden meraklı kullanıcılara da satışa sunulacak.

Air 2 Ultra, fiziksel ve dijital alanı harmanlayabilen uygulamalar geliştirmek amacıyla, giyen kişinin çevresini haritalandırabilen ve el takibi gibi özel özellikleri etkinleştirebilen çift 3D kamera barındırıyor. Bu, kullanıcıların yalnızca bir oyun, uygulama veya video akışını görüntülemek yerine, sürükleyici AR uygulamalarını çalıştırmaları için ideal bir ortam sağlıyor.

Yeni gözlük modeli, 1080p çözünürlükte ekranlar ve saniyede 120’ye kadar yenileme hızı bulunan, Aydınlık seviyesi 500 nit olan ve 52 derecelik görüş alanına sahip yapıya bürünmüş durumda. Önceki model Air 2’ye kıyasla, Air 2 Ultra biraz daha ağır; 80 gram ağırlığında olup, Air 2’nin 72 gram ağırlığının biraz üzerinde. Air 2 gibi, macOS ve Windows tabanlı bilgisayarlara, Samsung Android telefonlara ve iPhone 15’e bağlanabiliyor. Android, macOS ve Windows işletim sistemlerinde Xreal’in Nebula AR ortamını destekliyor.

Xreal, Air 2 Ultra’yı önceki karma gerçeklik cihazı olan Light’a benzer şekilde, tam özellikli bir “uzamsal hesaplama” cihazı olarak piyasaya sürüyor, ki bu da 6DOF takibi içeriyor. Air serisinin geri kalanı gibi, Air 2 Ultra da kullanıcıların gözlerinin önünde süzülen bir görüntüyü yansıtıyor. Light modelindeki karışık gerçeklik seçenekleri oldukça temeldi ve bazı özellikleri çıkararak hem ağırlığı hem de maliyeti düşürmek mantıklıydı. Ancak 6DOF takibini tekrar ekleyerek, Xreal, başlıca ABD’li rakipleri Apple ve Meta ile daha doğrudan bir rekabete girişiyor.

Air 2 Ultra’nın dönüştürücü teknolojisi

Apple, şubat ayında piyasaya sürülmesi beklenen ve 3.499 dolar fiyat etiketiyle etkileyici bir giriş yapacak olan Vision Pro ile geliştiricilere, projekte edilmiş düz ekranlarla birlikte uzamsal olarak sürükleyici deneyimler yaratma olanağı sunuyor. Öte yandan, geçtiğimiz ekim ayında piyasaya sürülen 499 dolar fiyat etiketli, Meta’nın Quest 3’ü, tam teşekküllü bir sanal gerçeklik deneyimi ile dijital masa üstü oyunları gibi karışık gerçeklik uygulamalarını birleştiriyor. Her iki gözlük seti de, Xreal’in sunduğu doğrudan projeksiyon yerine, dijital nesneleri video akışının üzerine yerleştiren geçiş karışık gerçekliği kullanıyor. Ancak Meta, Air 2 Ultra’ya benzer şekilde projeksiyon tabanlı AR gözlükler üzerinde çalışıyor ve Apple’ın da aynı şeyi yapıyor olması muhtemel.

Bu teknolojik gelişmeler, Xreal’in AR gözlük alanındaki yenilikçi adımlarından yalnızca birini oluşturuyor. Xreal, bugüne kadar 350,000 çift AR gözlük sevkiyatı gerçekleştirdiğini duyurdu ve 2024 yılında Air 2’nin daha fazla ülkede kullanıma sunulacağını açıkladı. Air 2 Ultra’nın lansman haberinin ardından, şirketin AR gözlüklerine olan ilgi daha da artacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER