Teknoloji

Xperia X Premium HDR ekranıyla dünyada ilk olma peşinde

xperia x premium
xperia x premium
Xperia X Performance

Sony Xperia serisi akıllı telefonlarında bir düzenlemeye gitti, Xperia Z serisi telefonlarına bundan böyle devam etmeyeceğini açıkladı. Şirket yeni Xperia X serisiyle farklı bir strateji izleyecek gibi görünüyor, üstelik MWC 2016’da üç üyesini tanıttığı bu seriye dördüncü bir model de eklemeye hazırlanıyor.

Temel model Xperia X, daha güçlü olanı Xperia X Performance ve bütçe dostu Xperia XA’nın yanına bir de Xperia X Premium geliyor. Aklınıza Xperia Z5 Premium gelebilir, ancak bu beklenen telefon, kaynakların belirttiğine göre 4K ekranı değil, dünyanın ilk HDR ekranını akıllı telefonlara getirecek.

Xperia Z5 Premium kendi türünde bir ilk olma özelliğini taşıyordu, onun sayesinde pazar 4K ekranla tanışmıştı. Ancak bu yüksek çözünürlüklü ekranın avantajı fotoğraf ve video gibi özel içeriklerde çıkıyordu, kullanıcılar 4K deneyimini her zaman tam anlamıyla yaşamıyordu. Yine de Z5 Premium Sony için ilginç bir deneyim olmuştu.

Xperia X Premium’un da Sony için başka bir deney olacağı söylenebilir. Ne var ki, bu kez Sony çözünürlüğü daha düşük tutacak gibi görünüyor. Söz konusu telefonun 5.5 inç ekranı 1920 x 1080 Full HD çözünürlüğe sahip olacak, ancak çözünürlükten çok parlaklığıyla sahiplerini etkileyecek. Parlaklık konusunda Samsung Galaxy S7, 855 nit değerine varan aydınlığıyla lider konumda bulunuyor. Xperia X Premium ise, kaynaklara göre, 1000 nit gibi bir noktaya varacak, hatta maksimumda 1300 nit değerine ulaşması bile mümkün olacak.

HDR ekran, 1024 değeriyle çoğu LCD ekranın 256 olan temel renk gölge değerinin oktan ötesine geçti. Kontrast oranının ise 2000:1 civarında olması, yenileme hızının ise 120 Hz’e kadar varması bekleniyor. Kısacası Sony UHD TV özelliklerini, 4K çözünürlükten yoksun şekilde sunacak. İlginçtir ki, ekran sadece Sony tarafından değil, JDI olarak bilinen Japan Display Inc şirketiyle işbirliği dahilinde üretilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sony Xperia X Performance Ön İnceleme

Xperia X Premium özellikleri diğer açılardan Xperia X Performance ile aynı seviyede olacak. Bu demek oluyor ki, telefonda muhtemelen Qualcomm Snapdragon 820 işlemci, 3 GB RAM gibi özellikleri göreceğiz. Görünüşe göre, kullanıcılar Xperia X Performance ve Xperia X Premium arasında epey zorlanacak, ancak yeni telefonun ne zaman çıkacağı şu an için bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER