ManşetlerUlaşım

Xiaomi SU7 Max ile otomotiv sektörünün devlerine meydan okuyor

xiaomi su7

Xiaomi denince pek çok kişinin aklına ilk olarak akıllı telefonlar ve diğer tüketici elektroniği ürünleri geliyor. Ancak şirket başka pazarlarda da adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Bu doğrultuda geliştirilen ve duyurusu daha önce yapılan Xiaomi SU7 elektrikli otomobilin resmi tanıtım etkinliği Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirildi.

SU7, şirketin kendi geliştirdiği Modena mimarisini temel alan, 21000 rpm gücünde HyperEngine elektrik motorlara sahip bir sedan. Motor gücüyle Tesla’nın elektrikli otomobillerini geride bırakan SU7’nin dört çekişli ve SU7 Max adını taşıyan bir versiyonu mevcut. Tek motorlu arkadan çekişli model ise SU7 adını taşıyor.

Xiaomi’den henüz fiyatlar konusunda bilgi verilmiş değil. Ancak şirketten verilen bilgiye göre, SU7 Max ile 800 kilometre yol katetmek mümkün olacak. Otomobilin saatte 100 kilometre hıza çıkması için de sadece 2.78 saniye yeterli olacak. SU7 Max, bu iki alanda da hem Porsche Taycan Turbo’yu hem de Tesla Model S’i geride bırakmayı başarıyor. Batarya üreticisi CATL’ın imzasını taşıyan 101 kWh 800V yüksek voltajlı batarya ise 5 dakikalık şarj ile 220 kilometre yol katetmeyi mümkün oluyor. Süre 10 dakikaya çıkınca 390 kilometreye yükselen menzil, 15 dakikalık şarjla 510 kilometreyi buluyor. Standart SU7 ise 73.6 kWh bataryasıyla 668 kilometrelik menzil sağlıyor.

xiaomi su7

Xiaomi elektrikli otomobil projesi için otomotiv endüstrisinden önemli isimleri transfer etti. CEO Lei Jun, daha önce BMW’nin iX serisi ve iVision konseptlerini geliştiren ekipte çalışan Tianyuan Li’nin de tasarım ekibine dahil olduğunu belirtti. Daha önce Mercedes ve BMW’de çalışan James Qiu ve Chris Bangle da Xiaomi’nin elektrikli otomobil ekibinin üyeleri arasında yer alıyor.

BMW 5 serisiyle hemen hemen aynı boyutta olan SU7’nin yüksekliği 1440 mm, genişliği 1963 mm ve uzunluğu da 4997 mm. Otomobil için su mavisi, gri ve zeytin yeşili olmak üzere üç renk seçeneği sunuluyor. Xiaomi CEO’su Lei Jun, otomobilin bacak mesafesinin genişliğinin yanı sıra bagajlarının büyüklüğüne de dikkat çekti. Otomobilin arkasında 517 litre, önünde 105 litre bagaj hacmi sunuluyor.

Xiaomi SU7 HyperOS işletim sistemiyle gelecek

SU7’de HyperOS araç içi eğlence sistemi mevcut. Qualcomm’un Snapdragon 8295 işlemcisinden güç alan bu sistemin başlatılması sadece 1.49 saniye sürüyor. 16.1 inçlik 3K çözünürlüklü merkezi ekranın yanı sıra ön koltukların arkasına da isteğe bağlı olarak Xiaomi Pad yerleştirilebiliyor. Bu tabletler de medya erişimi, koltuk ayarı ve Xiaomi markalı cihazların kontrolü için kullanılabiliyor. Merkezi ekrandaki kullanıcı arayüzü, çoklu görev için üç adede kadar bölünmüş pencereye izin veriyor ve kusursuz bir deneyim için Xiaomi telefonun ekranı da bu pencereye yansıtılabiliyor. Otomobilde 23 adet Dolby Atmos destekli hoparlör de mevcut.

xiaomi su7

Xiaomi SU7 ve SU7 Max için yukarıda da belirttiğimiz gibi henüz fiyatlar açıklanmış değil. Ancak şirketten bu konuda yakında bilgi verilmesi sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER