Teknoloji

Xiaomi’nin şeffaf ekran altı kamera sistemi nasıl çalışıyor?

xiaomi

Çentikli ekranlar hayatımıza gireli uzun zaman olmadı. Ne var ki, kısa bir süre sonra tamamen hayatımızdan çıkacak gibi görünüyor. Oppo ve Xiaomi gibi şirketler, çentik gereksinimini ortadan kaldıran, sensörü ekranın altına gizlenmiş şeffaf ekranlı kameralar üzerinde çoktan çalışmaya başladılar bile. Xiaomi’nin kıdemli başkan yardımcısı Wang Xiang, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı bir dizi slayt ile bu özelliğin nasıl çalıştığını detaylı biçimde anlatıyor.

Xiaomi, bu özelliği uygularken kamerayı normal biçimde cihazın üst kısmına yerleştiriyor. Ancak kameranın etrafına bir çerçeve yerleştirilmesi ya da ekranda bir delik açılması yerine, kamera yüksek geçişkenlikli ve düşük yansıtmalı özel bir camla kaplanıyor.

Xiaomi, bu kurulumun ekranın ilgili alanına fotoğraf çekerken şeffaflık kazandırdığını söylüyor. Üstelik şeffaf ekran tepede bir kamera lensi görerek ikinci bir işlev kazanmış oluyor.

Ayrıca Xiaomi, kamerayı mümkün olarak küçük yapıp çentik alanını küçültme yoluna gitmiyor. Bu sayede şeffaf ekranın varlığı yardımıyla daha büyük bir sensöre yer verebiliyor. Bu da mevcut damla çentikli ekranların ön kameralarının çektiklerine göre daha iyi bir resim kalitesinin yakalanabileceğini gösteriyor.

Ne var ki, sistem henüz mükemmel görünmüyor. Xiaomi’nin slaytlarında, aktif ekranın altında kamera lensinin belli belirsiz görüntüsü dikkat çekiyor. Yine de, ekranın o bölümü de aktif biçimde kullanılabiliyor. Açılır veya döndürülebilir kamera sistemleriyle karşılaştırıldığında, bu sistemde hareket eden parçalar yok. Bu nedenle sağlamlık açısından Xiaomi’nin sistemi daha tercih edilebilir bir yöntem gibi görünüyor.

Tabii ki, bu kamera teknolojisinin hayata geçmesi için biraz daha yolumuz var gibi görünüyor. Xiaomi, şu anda bu teknolojiyi hayata geçirmenin yollarını aradığını söylüyor. Şirketin deney niteliğinde farklı biçim ve teknolojilere olan ilgisini biliyoruz. Bu nedenle sözünü ettiğimiz teknolojiyi barındıran bir telefonun çok uzakta olmadığını söyleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER