Teknoloji

Xiaomi MIUI Pure Mode elle Android uygulaması yüklemeyi sınırlandırabilir

xiaomi miui

Android’in herkese açık olan tabiatının bir bedeli var ve en fazla taviz verilen tarafın da güvenlik olduğu belirtiliyor. Apple’ın duvarlarla çevrili bahçesinden farklı olarak Google, APK’ler aracılığıyla üçüncü taraf kaynaklardan uygulamaların yüklenmesine tamamen sınırlama getirmekte zorlanıyor. Android üreticisi, geliştiricileri ve kullanıcıları yalnızca Google Play Store’u kullanmaya teşvik edebilir, ancak nihai karar doğal olarak kullanıcıların elindedir. Ancak Xiaomi, Google’a bu uygulamaları yüklemeyi biraz daha zorlaştıran bir MIUI Pure Mode ile yardım etmenin bir yolunu test ediyor gibi görünüyor.

Google, özellikle bu deneyime izin verecek üçüncü taraf ROM’lar oluşturmak zaten mümkün olacağından, muhtemelen Android’deki bu elle yükleme kapısını asla kapatamayacak. Üstelik Samsung da dahil olmak üzere bazı üreticilerin, F-droid açık kaynak uygulama deposuna kıyasla daha dar kapsamlı bir şekilde olsa da, elle yükleme işlevine dayanan kendi uygulama mağazaları var. Bununla birlikte, bu donanım üreticileri bile, kullanıcılar oluşturdukları tehlikelerin farkında değilse, açık mekanizmanın bazen onlara karşı nasıl çalışabileceğinin kesinlikle farkındadır.

Görünüşe göre Xiaomi, Android’in güvenlik modeline bir miktar koruma ekleyen özel bir MIUI Android deneyimi için Pure Mode, yani saf mod üzerinde çalışıyor. Android, kullanıcıları varsayılan olarak üçüncü taraf kaynaklardan uygulama yükleme konusunda zaten uyarıyor, ancak uyarıları atlayarak bunu göz ardı etmek çok kolay. MIUI Pure Mode, bu politikayı uygulamaya zorlayabilir ve kullanıcıların isterlerse ve riskleri kendilerine ait olmak üzere bu işlevi bilerek devre dışı bırakmasına izin verebilir.

Ancak Pure Mode, hem daha incelikli hem de muhtemelen daha kritik olan başka bir anahtar unsura sahiptir. Genellikle kötü amaçlı yazılım geliştiricileri ve bilgisayar korsanları tarafından kullanılan yöntem olan, arka planda gerçekleşen tüm yükleme işlemlerini engeller.

Her zaman olduğu gibi, bu Pure Mode da devre dışı bırakılabilir, ancak verilen detaylar iki özelliğin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilip edilemeyeceği konusunu açıklığa kavuşturmuyor. Söz konusu özellik şu anda Çin’de beta testi aşamasında bulunuyor. Uzun vadede küresel MIUI sürümüne ulaşıp ulaşmayacağına dair henüz bir bilgi yok.

İLGİLİ HABERLER