İncelemelerManşetler

Xiaomi FlipBuds Pro İncelemesi

xiaomi flipbuds pro inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Kablosuz kulaklık pazarı her geçen gün büyümeye devam ediyor. Akıllı telefon üreticilerinin büyük kısmının ürün portföyünde en az bir kablosuz kulaklık bulunuyor. Bazı markalar farklı fiyat segmentlerine hitap eden birden fazla seçeneği kullanıcılarına sunuyor. Xiaomi de bu üreticiler arasında yer alıyor. FlipBuds Pro modeliyle Xiaomi, hem şık tasarım hem de yüksek ses kalitesi arayanlara ulaşmayı hedefliyor. Xiaomi FlipBuds Pro inceleme yazımızda bu kulaklıkla ilgili önemli detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Xiaomi FlipBuds Pro inceleme: Tasarım

FlipBuds Pro’nun şarj ve taşıma kutusunun tasarımı itibarıyla Xiaomi’nin daha önce çıkardığı kablosuz kulaklıklardan farklı bir yerde durduğunu en baştan belirtmek gerekiyor. Daha önce oval ve silindirik bir tasarımı tercih eden Xiaomi, FlipBuds Pro ile daha yuvarlatılmış ve kompakt bir taşıma kutusu tasarımına geçiş yapıyor. Çinli üretici, bu yeni tasarımın ilhamını geçtiğimiz yıl yenilenen şirket logosundan aldığını belirtiyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’nun taşıma kutusu biraz kalın ve büyük bir çakıl taşını hatırlatıyor. Xiaomi’nin “obsidyen siyah” olarak tanımladığı renk, parlak görünümüyle dikkat çekmeyi başarıyor. Ancak kutunun üstündeki parmak izlerinin biraz yoğun şekilde göründüğünü belirtmek gerekiyor.

Kutunun kapak bölümüyle kalanını bağlayan menteşenin üstünde “Xiaomi” yazısı görülüyor. Alt tarafta ise USB-C girişinin yanında eşleştirme butonu yer alıyor. Kutunun pilini doldurmak için USB-C girişinin yanı sıra kablosuz şarj özelliğinden faydalanmak da mümkün.

xiaomi flipbuds pro incelemeKutunun önünde şarj durumunu gösteren bir LED ışık bulunuyor. Kapak açıldığında içeride bir LED gösterge ışığının daha olduğu fark ediliyor. Bu LED ışık, kulaklığın şarj edildiğini gösteriyor.

FlipBuds Pro’nun kutusunun kapağı oldukça esnek. Dolayısıyla kapak tek elle rahatlıkla açılıyor. Ancak kutudan kulaklık topuzlarını çıkarmanın bu kadar rahat olmadığını belirtmek gerekiyor. Kulağa giren kısımların kutu içinde sırt sırta durması, işleri biraz zorlaştırıyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’nun kulaklık tasarımı ise AirPods Pro’ya fazlasıyla benziyor. Ürüne aşina olmayanlar FlipBuds Pro’yu görünce “Apple AirPods Pro’nun siyahını mı çıkarmış?” sorunu bile sorabilir. Ancak yakından incelendiğinde FlipBuds Pro’yu AirPods Pro’dan ayıran noktalar görülebiliyor.

Öncelikle kulağın içine giren kısmın AirPods Pro’ya kıyasla daha büyük olduğunu belirtmek gerekiyor. Buna ek olarak, kulaklığın sap kısmı da AirPods Pro’dan daha uzun ve kalın. Bu büyüklük ve kalınlık farkları, FlipBuds Pro’nun AirPods Pro’dan daha ağır olduğu anlamına geliyor. Bu ağırlık farkı bir kulağa AirPods Pro diğerine ise FlipBuds Pro takıldığında daha net şekilde anlaşılıyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro kulağa oldukça iyi oturuyor. Uzun süreli kullanımda bile kulakta bir yorgunluk hissi oluşmuyor. Her bir kulak topuzunun ağırlığının 6.1 gram, taşıma kutusunun ise içinde kulaklıklarla ağırlığının 57.4 gram olduğunu bu noktada hatırlatmakta fayda var. FlipBuds Pro’nun içinde farklı kulaklık ucu seçenekleri de mevcut. Bunların hangisinin uygun olduğuna ise bir testle karar veriliyor. Söz konusu testle ilgili detayları incelememizin ilerleyen kısımlarında paylaşacağız.

Xiaomi FlipBuds Pro inceleme: Özellikler ve Ses

Xiaomi FlipBuds Pro telefon, tablet ve bilgisayarlara Bluetooth 5.2 ile bağlanıyor. Bluetooth 5.2 desteğinin varlığı, kulaklığın aynı anda iki cihaza bağlanabilmesini mümkün kılıyor. Bunun kullanıcı deneyimini ciddi anlamda iyileştiren bir özellik olduğunu söylemek gerekiyor. Örneğin, FlipBuds Pro’nun bağlı olduğu tablette bir video izlerken telefonunuza çağrı gelmesi durumunda videoyu durdurup telefona gelen çağrıyı yanıtlayabilir ve FlipBuds Pro ile görüşmenizi yapabilirsiniz.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’yu cihazlarla eşleştirme süreci diğer Bluetooth kulaklıklarla aynı. Şarj kutusunun kapağı açıkken alttaki eşleştirme tuşuna iki saniye basıldığında iç kısımda kalan gösterge ışığı beyaz renkle yanıp sönmeye başlıyor. Ardından cihazın Bluetooth menüsünde görülen FlipBuds Pro yazısına dokunulduğunda bağlantı işlemi tamamlanıyor.

FlipBuds Pro hem iOS cihazlarla hem de Xiaomi tarafından üretilmeyen Android cihazlarla bu şekilde eşleştiriliyor. Xiaomi veya Redmi markalı bir cihaza sahip olanlar içinse eşleştirme süreci daha kolay. Şarj kutusunun kapağı açıldığında telefon kulaklığın varlığını otomatik olarak algılıyor. Ekranda beliren yönergeleri takip edince de eşleştirme süreci hızlı şekilde tamamlanıyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’yu Xiaomi tarafından üretilen bir telefonla kullanmak başka kolaylıklar da sağlıyor. Örneğin şarj kutusunun kapağı açıldığında hem kulaklığın hem de kutunun şarj yüzdesini ekranda görmek mümkün oluyor. Buna ek olarak, aktif gürültü engelleme özelliğiyle ilgili ayarlara veya kulaklık ucu testi gibi araçlara da ekstra bir uygulama olmadan erişilebiliyor. Bunların Xiaomi’nin bütüncül bir ekosistem deneyimi sunması adına önemli unsurlar olduğu söylenebilir.

Elimizde Xiaomi’nin güncel bir telefonu olmadığı için testlerimizde FlipBuds Pro’yu Samsung Galaxy S21 FE ve Galax Tab A8 ile deneyimledik. Kulaklığı Samsung markalı cihazlarla eşleştirmek, yukarıda bahsettiğimiz Xiaomi avantajlarını ortadan kaldırıyor. Burada devreye üçüncü taraf çözümler giriyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeGoogle Play Store’un arama bölümüne “FlipBuds Pro” yazdığımızda karşımıza çıkan sonuçlardan biri Mi Buds M8 isimli üçüncü taraf uygulama oldu. Xiaomi tarafından üretilen Bluetooth kulaklıkları kontrol etmeyi sağlayan bu uygulama, FlipBuds Pro’yu hakkıyla kullanmayı fazlasıyla kolaylaştırıyor.

FlipBuds Pro daha önceden telefonla eşleştirildiği için Mi Buds M8 uygulaması da başlatılır başlatılmaz kulaklığı algılıyor. Uygulama ilk başlatıldığında İngilizce olarak çalışsa da, ekranın sağ üst köşesindeki üç nokta ikonuna basınca açılan menü üzerinden dil sekmesini seçerek Türkçeye geçiş yapılabiliyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeMi Buds M8’in ana ekranında hem kulaklığın hem de şarj kutusunun pil yüzdesi üst kısımda gösteriliyor. Şarj yüzdesi bölümünün hemen altında ise Gürültü Engelleme ve Şeffaflık Modları’nın açılmasını sağlayan alan bulunuyor. Kulaklığın her iki mod da kapalı şekilde kullanılabildiğini belirtmekte fayda var.

FlipBuds Pro’nun aktif gürültü moduyla ilgili özelliklere ve bu modun performansına birazdan değineceğiz. Mi Buds M8 uygulaması ile kulaklığın yazılımının güncelliğini kontrol etmek de mümkün oluyor.

FlipBuds Pro’nun Hareket Kontrolleri de Mi Buds M8 uygulaması üzerinden özelleştirilebiliyor. Kullanıcılar bir kulaklığa iki kez dokunarak sesi artırabiliyor veya sonraki şarkıya geçebiliyor. Üç kez dokunmak ise önceki şarkıya geçmeyi veya sesi kısmayı sağlıyor. Parmağı uzun süre kulaklığa basılı tutmak ise sesli asistanı aktif hâle getiriyor veya Gürültü Kontrolü modları arasında geçiş yapmayı sağlıyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’nun kulak algılama özelliği de Mi Buds M8 uygulaması üzerinden kapatılabiliyor. Çoklu cihaz bağlantısı desteğinin yönetimi de uygulama üzerinden gerçekleştiriliyor. Yine Mi Buds M8’i kullanarak kulaklığın şarj durumunu bildirim penceresinde görmek veya açılır iletişim kutusunu çalıştırmak için de Mi Buds M8’den yardım alınıyor.

Mi Buds M8’in FlipBuds Pro deneyimine sağladığı katkılar bunlarla sınırlı kalmıyor. Kulaklık ucu uyum testi de Mi Buds M8 ile gerçekleştirilebiliyor. Test sonucunda kullanıcılara mevcuttan daha küçük veya büyük kulaklık uçlarına geçiş yapmaları ya da mevcut uçlarla devam etmeleri öneriliyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’da yukarıda da belirttiğimiz gibi kulak algılama özelliği mevcut. Yani kulaklıklardan biri kulaktan çıkarıldığında oynatılan içerik otomatik olarak durduruluyor. Kulaklığa takıldığında ise yeniden başlıyor. İçeriğin durdurulmasının tekrar oynatılmasına kıyasla daha yavaş olduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak bu fark deneyimde olumsuz bir etki yaratmıyor.

Aktif Gürültü Engelleme, FlipBuds Pro’nun en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Xiaomi bu mod içinde de kullanıcılara farklı kademeler sunuyor. Bu kademeler ofis, günlük, uçak ve rüzgar sesi olarak sıralanıyor. Ofiste gürültü bir uçağa veya rüzgarlı bir sokağa kıyasla daha az olduğu için aktif gürültü engelleme modu da buna göre ayarlanıyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’nun aktif gürültü engelleme modu aktifken ve günlük ayar seçilmişken ses seviyesi ortadan biraz yukarıya çekildiğinde dış dünyayla bağlantı kesiliyor. Ortamda televizyon sesi veya konuşmalar varsa bile FlipBuds Pro’yla bunlardan soyutlanmak ve dinlenilen ya da izlenen içeriğe odaklanmak mümkün oluyor.

Dış dünyayla iletişimini kesmek içinse FlipBuds Pro’da Şeffaflık Modu mevcut. Bu modda geçirgen hâle gelen kulaklık, ortamdaki sesleri duymayı sağlıyor. Bunun trafiğin yoğun olduğu bir yerde yürürken veya bisiklete binerken faydalı olduğu söylenebilir. Şeffaflık modunda Genişletilmiş Ortam Sesi ve Şeffaf Ortam Sesi olmak üzere iki seçenek sunuluyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’nun genel ses deneyiminin ortalama üstü olduğu rahatlıkla söylenebilir. Tiz seslerde kulakta hafif bir zorlanma yaratsa da, bu uzun süre boyunca müzik dinlerken bir problem teşkil etmiyor. Baslar ise her türlü şarkıda rahatlıkla fark edilebiliyor. Basların çok “tok” yani belirgin şekilde duyulmadığını söylemekte de fayda var.

FlipBuds Pro’la dizi veya film izlerken de tüm sesler berrak şekilde duyuluyor. Buna arka plandaki ortam sesleri de dahil. Böylelikle FlipBuds Pro’yla izlenen içeriğe yoğunlaşmak da kolaylaşıyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’nun her bir topuzunda üç mikrofon bulunuyor. Böylelikle telefon konuşmalarında ses karşı tarafa son derece berrak şekilde aktarılıyor. Test süresince konuştuğumuz kişiler, sesimizi son derece net duyduklarını belirttiler. Bunda mikrofonların ortam sesini azaltması önemli bir rol oynuyor. Ses dalgalarını tersine çeviren aktif gürültü engelleme çipi ve kulaklığın orta kısmında bulunan ekstra hoparlör ise karşı tarafın sesinin de FlipBuds Pro ile kolaylıkla duyulmasını sağlıyor.

Xiaomi FlipBuds Pro inceleme: Pil

Xiaomi’den verilen bilgiye göre, FlipBuds Pro ile aktif gürültü engelleme özelliğini kapatarak 7 saat müzik dinlemek mümkün oluyor. Yaptığımız testlerde bu sürenin 6,5 saat civarında olduğunu gördük.

Aktif gürültü engelleme ise kullanım süresini doğal olarak düşürüyor. Bu özellik devreye sokulduğunda FlipBuds Pro ile 4 ila 4,5 saat boyunca kesintisiz şekilde müzik dinlenebiliyor.

xiaomi flipbuds pro incelemeKulaklık pili tamamen boşken kutuya koyulduğunda tam şarj olurken kutudan yaklaşık yüzde 30 oranında enerji alıyor. Bu da kutunun kulaklığı üç kez tam şarj edebileceği anlamına geliyor. Testlerimizde FlipBuds Pro’nun şarj kutusuyla birlikte olan pil ömrünün modlara bağlı olarak 18 ila 25 saat arasında değiştiğini gözlemledik. Şarj kutusunu USB-C girişi üzerinden doldurmak içinse yaklaşık 45 dakikaya ihtiyaç duyuluyor.

Xiaomi FlipBuds Pro inceleme: Sonuç

FlipBuds Pro, kablosuz kulaklık konusunda Xiaomi’nin gelişiminin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Şık tasarımıyla hemen dikkat çeken kulaklık, hafifliğiyle de kullanım kolaylığı sağlıyor. Kulaklık için tek bir renk seçeneğinin bulunması ise can sıkıcı bir durum olarak nitelenebilir.

Aktif gürültü engelleme özelliğinin varlığı FlipBuds Pro’yu müzik severler için daha dikkate değer bir alternatif hâline getiriyor. Müziğin tüm elementlerini hissetmek ve kendisini etrafından soyutlamak isteyenler, FlipBuds Pro sayesinde bu isteklerini gerçekleştirebilirler.

xiaomi flipbuds pro incelemeFlipBuds Pro’yu özellikle Android telefon sahipleri için çok güçlü bir AirPods Pro alternatifi olarak tanımlamak mümkün. Ancak kulaklığın gelişmiş özelliklerinin kontrolü için daha kullanışlı ve resmi bir uygulamaya ihtiyaç duyulduğunu da söylemek gerekiyor. Xiaomi tarafından üretilen telefonlara sahip olanlar için böyle bir durum söz konusu değil. Ancak başka markaların telefonlarını kullananlar böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyuyor. Üçüncü taraf çözümler bir yere kadar çalışsa da, resmi bir uygulama FlipBuds Pro’nun gelişmiş özelliklerden hakkıyla yararlanmayı sağlayacaktır.

Yine de, Xiaomi FlipBuds Pro sunduğu deneyim ve özellikleri itibarıyla kaliteli bir kablosuz kulaklık arayanların ve özellikle de Android telefon sahibi olanların değerlendirmesi gereken seçenekler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER