Ulaşım

Xiaomi elektrikli araç işine giriş yaptığını resmen duyurdu

xiaomi 14 pro

Daha çok bütçeye uygun akıllı telefonlarıyla tanınan Çinli teknoloji şirketi Xiaomi, en sonunda elektrikli araç işine resmen giriş yapıyor. Şirket, resmi formaliteleri tamamladığını ve Xiaomi EV Inc. adında yeni bir ticari işletme kurduğunu duyurdu.

Xiaomi CEO’su Lei Jun, yeni iş biriminden sorumlu olacağını açıkladı ve şirket yaklaşık 10 milyar yuan (yaklaşık 12.8 milyar TL) yatırım yaptı. Jun’a göre, bu yeni işletme, onun son büyük girişim projesi olacak.

Xiaomi’nin yeni iş birimi için 300’den fazla çalışanı işe aldığı ve elektrikli araç işinde önümüzdeki 10 yıl içinde 1,5 milyar doların üzerinde harcama yapmayı planladığı söyleniyor. Kısa bir süre önce Lei Jun’un, markanın uygun fiyatlı elektrikli araçlarda bir etki yaratma konusunda ne kadar ciddi olduğunu ortaya koyan “Tüm kişisel itibarımı ortaya koymaya ve akıllı elektrikli aracımızın geleceği için savaşmaya hazırım” sözleri basına yansımıştı.

Xiaomi dışında da elektrikli araç işine girmek isteyen birkaç teknoloji şirketi var. Apple, Huawei, Baidu da bunlara dahildir. Ancak Xiaomi özellikler açısından zengin ve uygun fiyatlı küçük otomobiller segmentinde bir etki yaratmayı hedefliyor.

Çıkan haberlere göre, Xiaomi son birkaç aydır sıfır emisyonlu araçlar üzerinde çalışmalar ve araştırmalar yapmakla meşguldü ve birkaç otomobil üreticisiyle görüşüyordu. Ancak henüz elektrikli araç işi için üretim ortağına karar vermedi.

Xiaomi yeni girişimini duyurmak için diğer alanlardaki işlerinin en yüksek seviyede ilerlediği bir zamanı seçti. Şirket küresel akıllı telefon satışlarında önce Apple’ı geçerek ikinci sıraya çıktı. Daha sonra ise Samsung’u geride bırakarak dünyanın bir numaralı akıllı telefon markası oldu. Ayrıca gelirlerinin yüzde 64, net karının ise yüzde 87,4 oranında arttığını açıkladı.

İLGİLİ HABERLER