Eğlence

Microsoft, mobil oyun arenasında devlerle yarışmaya hazırlanıyor

xbox oyun mağazası
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, gelecek yıl kullanıma sunmayı planladığı Xbox mobil oyun mağazasıyla mobil oyun dünyasında büyük bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Geçen yıl Xbox mobil mağazası hakkındaki planlarını açıklayan teknoloji devi, Apple ve Google gibi şirketlerin mobil uygulama mağazalarını daha fazla açmaları beklentisiyle bu mağazayı inşa ediyor.

Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer, Financial Times’a verdiği röportajda, “Xbox ve içeriklerimizi, hem kendi hem de üçüncü taraf ortaklarımızdan herhangi bir ekranda oynamak isteyen kullanıcılara sunmak istiyoruz,” dedi. “Bugün, bunu mobil cihazlarda yapamıyoruz, ancak bu cihazların açılacağına inandığımız bir dünyaya doğru ilerlemek istiyoruz.”

Microsoft, geçen yıl Activision Blizzard’ı satın alma teklifini açıklamasından sadece birkaç ay sonra “gelecek nesil mağaza” fikrini ortaya atmıştı. Xbox mobil mağazası, Apple ve Google’ın mobil oyun alanındaki hakimiyetine meydan okumak için tasarlandı ve Activision Blizzard’dan popüler mobil oyunlar Call of Duty: Mobile ve Candy Crush Saga gibi içeriklere dayanacak.

Microsoft’un mobil oyun mağazasının Android ve iOS cihazlarda başarılı olabilmesi için ülkelerdeki düzenleyici kuruluşların Apple ve Google’a karşı harekete geçmesi gerekiyor. Apple, iPhone ve iPad cihazlarında alternatif mağazalara izin vermiyor ve çoğu ülkede rakip ödeme yöntemleri de kullanılamıyor.

Microsoft ve Spotify gibi şirketler, AB’nin Dijital Piyasalar Yasası’nın Apple ve Google’ın mobil cihazlardaki uygurlama dağıtımını değiştirmeye ve platformlarını rekabete açmaya zorlayacağını umuyor.

Spencer, “Gelen Dijital Piyasalar Yasası’nı planlıyoruz ve bu büyük bir fırsat,” dedi. Microsoft şu anda mobil oyun alanında küçük bir varlığa sahip ve şirket geçen yıl İngiltere’nin Rekabet ve Piyasa Otoritesi’ne (CMA) yaptığı başvuruda bunu kabul etti: “Microsoft’un şu anda mobil oyun alanında anlamlı bir varlığı yok ve [Activision Blizzard] anlaşması, mobil oyun geliştirme, pazarlama ve reklamcılık konularında çok ihtiyaç duyulan uzmanlık getirecek.”

Ayrıca Microsoft, daha geniş bir Xbox mobil platformu üzerinde çalışıyor. Şirket, Valve’ın Steam Deck’indeki Xbox Cloud Gaming oyunlarına hızla destek verdi ve Logitech ve Razer ile bulut oyunları odaklı taşınabilir cihazlar için ortaklık kurdu. Yakında çıkması beklenen Xbox mobil mağazası, geliştiricilere Microsoft’un Xbox mobil platformu içinde kendi uygulama mağazalarını işletme imkanı da tanıyacak.

Bunların gerçekleşebilmesi için Microsoft, önerilen Activision Blizzard satın almasının düzenleyici onayına hala bel bağlıyor. Microsoft, yakın zamanda CMA ile finansal hesaplamalardaki “açık hatalar”ı vurgulayarak tartıştı. Ayrıca şirket, Avrupa Komisyonu ve Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından düzenleyici incelemeye tabi tutuluyor.

İlginizi çekebilir

AB’nin Microsoft’un anlaşmasını onaylaması beklenirken, FTC geçen yıl anlaşmayı engellemek için dava açtı ve dava şu anda belge keşfi aşamasında bulunuyor. Delil duruşması 2 Ağustos’ta planlanıyor. FTC avukatları, Microsoft’un “gelecek nesil oyun ekosistemi” hakkındaki belgeleri talep etti. Bu, şirketin Xbox mobil oyun mağazasını kurma planlarına işaret ediyor olabilir.

Sonuç olarak, Microsoft’un mobil oyun dünyasında devlerle yarışacak bir atılım yapması, sektörde büyük heyecan yaratıyor. Xbox mobil mağazasının başarısı, düzenleyicilerin desteği ve kullanıcıların bu yeni platforma olan ilgisiyle doğrudan bağlantılı olacak. Microsoft’un mobil oyun alanındaki hedefleri ve stratejisi, oyun dünyasındaki rekabeti yeni bir seviyeye taşıyabilir.

İLGİLİ HABERLER