Teknoloji

Xbox One SDK sızdırıldı, konsol için alternatif uygulamaların yolu açıldı

xbox-one-kumanda-130813

Kendilerini H4LT olarak adlandıran bir grup geçtiğimiz yılın sonunda Microsoft’un resmi Xbox One SDK’sının tam sürümünü sızdırdı. Bu yazılım geliştirme araçseti onaylanmış Xbox geliştiricilerinin oyun konsolu için oyun ve uygulamalar geliştirmeleri amacıyla hazırlanmıştı. H4LT Twitter hesabı üzerinden bu olayı duyurdu, SDK’nın dosyalarını gösteren ekran görüntülerini Microsoft’un resmi Xbox hesabına da atıfta bulunarak paylaştı.

SDK’nın sızdırılmış olması programlamayla ilgili temel bilgi ve deneyime sahip olan herkesin Xbox One için oyun veya uygulama çıkarabileceği anlamına gelmiyor. Şirketin konsollarında çalışacak yazılımlar yayınlamak isteyen geliştiricilerin öncelikle Microsoft’tan onay almaları gerekiyor. Ancak SDK’nın herkesin eline geçmiş olması geliştiricilerin konsol için kendi imkanları dahilinde uygulamalar ve modifikasyonlar geliştirip bunları bir şekilde konsol üzerinde çalıştırabileceği anlamına geliyor.

Sızıntının arkasındaki ekip şu an için geliştiricilere yukarıda belirtilen durumu gerçekleştirmelerine imkan sağlayan açık bir kötüye kullanımın olmadığını söylüyor. Ancak bununla birlikte Windows 8 ile ilgili kişilerin dosyaların altını üstüne getirerek daha fazlasını umduklarını belirtiyor. Grup geliştirici kitlesiyle paylaşımın yaratıcılık ve araştırmayı mümkün kıldığını, bu nedenle dosyalarını sızdırdıklarını da vurguladı. Noel gününde Xbox Live servisine gerçekleştirilen DDoS saldırısıyla zor günler geçiren Microsoft, bu sızıntıyla da 2015’i daha da sıkıntılı şekilde karşılamış oldu.

İLGİLİ HABERLER