Teknoloji

Xbox One ve PS4’ün üretim maliyetleri kâr marjlarının düşük olduğunu gösteriyor

Microsoft Xbox One’ın parçaları için Sony’nin PlayStation 4 için harcadığından 100 dolar daha fazla para harcamış gibi görünüyor. Maliyet ölçme amacıyla sökme işlemi uygulayan bağımsız girişim IHS, Kinect sensörünün konsola hatırı sayılır bir maliyet getirdiğini ortaya çıkardı.

xbox-one-sokme-271113

Xbox One 471 dolar gibi bir üretim maliyetine sahipken Kinect bunun 75 dolarlık kısmını oluşturuyor. IHS’in rakamlarına göre PS4 ise 381 dolarlık üretim maliyetine sahip. Rakamlar hem Microsoft hem de Sony’nin oyun konsollarından fazla kâr etmediklerini de gösteriyor.

Analiz şirketine göre Xbox One’ın en pahalı bileşeni Microsoft tarafından AMD’ye özel olarak ürettirilen işlemci. Her ne kadar AMD hem Xbox One hem de PS4 için CPU/GPU bileşeni üretse de, Microsoft’un versiyonu 110 dolarlık maliyetle diğerine 10 dolarlık fark atıyor.

Ne var ki, Microsoft kullanılan bellekte tasarruf yapmayı başarmış. Sony hızlı GDDR5 yongaları tercih ederken Xbox One’da DDR3’e yer verilmiş. Böylelikle Microsoft belleğe 28 dolar daha az harcamış.

Xbox One’ın ABD satış fiyatı 499 dolarken, PlayStation 4 de aynı ülkede 399 dolara alıcı bulunuyor. Her iki şirketin de oyun konsollarından elde ettiği kârların minimum seviyede olduğu IHS’in gözlemleri arasında bulunuyor. Üretim maliyeti hesaba katıldığında kâr marjı düşük olmakla kalmıyor, ayrıca perakendecilerin yapmak zorunda olduğu kesintiler de Sony ve Microsoft’un kasalarına giren parayı daha da azaltıyor.

Bu durum oyunlar ve aksesuarları en büyük kazanç kapısı olarak karşımıza çıkarıyor. Tabii ki, her iki şirket de üretim süreçlerini iyileştirerek maliyetleri aşağı çekmeyi sürdürecektir, bu da Xbox 360 ve PS3’te olduğu gibi birkaç farklı ürün iterasyonunu göreceğimiz anlamına geliyor. Eğer fiyatlar aynı kalırsa, bu durum şirketlerin kasalarına daha fazla para girmesini sağlayacaktır.

İlgili >> AllThingsD

İLGİLİ HABERLER