Teknoloji

Xbox One oyun konsoluna verilen sesli komutlar da dinleniyormuş

xbox en iyi oyunlar 2020 summer game fest
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un sözleşmeli iş ortakları Xbox One konsolu tarafından kaydedilmiş ses kayıtlarını dinliyormuş. Motherboard‘un haberine göre, bu uygulama Xbox One’ın çıktığı ilk günlere, konsolun opsiyonel olarak sunulan Kinect kamera aksesuarına gönderilen sesli komutlarla kontrol edildiği zamanlara gidiyor. Microsoft, daha gelişmiş Cortana sesli asistanını konsola ekledikten sonra da bu uygulama sürmüş.

Motherboard, bu Xbox kayıtlarını dinlemiş olabilecek birkaç taşeron şirket ile konuşmuş. Bu kayıtların birçoğu, Xbox One’a belirli bir işlevi yerine getirmek için komut verenlerin kayıtlarının olduğu belirtiliyor. Ancak bazı sesli komutlar da farkında olmayan müşteriler tarafından kazara tetiklenmiş.

Microsoft, Windows’taki Cortana’ya verilen sesli komutların kayıtlarının ve aynı zamanda Skype uygulamasında, uygulamanın dil çeviri işlevi kullanıldığında yapılan görüşmelerin de üçüncü taraf iş ortakları tarafından dinlendiğini açıklamıştı. Tüm bu durumlar için Microsoft, dinleme amacının servislerini ve ses tanıma sistemini iyileştirmek olduğunu kaydetmişti. Şirket Motherboard’a, “Sesli servisleri iyileştirmek için ses verileri topladığımız ve bu verilerin bazen iş ortakları tarafından gözden geçirildiği konusunda uzun zamandır açık olduk.” yorumunda bulundu.

Motherboard’un konuştuğu bazı sözleşmeli iş ortakları, ara sıra çocukların seslerini duyduklarını kaydetti. Bu durum endişe verici olsa da, şaşırtmıyor. Ne de olsa, bir oyun konsolu hakkında konuşuyoruz. Yine de, çocuklar için geçerli olan gizlilik düzenlemeleri, yetişkinlere yönelik olanlara göre çok daha katı durumda.

Microsoft, geçen ay yaptığı bir duyuruyla Cortana’yı Xbox One’dan çıkarmayı planladığını kaydetmişti. Oyun konsolu yine sesli komutlarla kontrol edilmeye devam edilecek. Ancak bu işlem Amazon Alexa ya da Google Asistan gibi asistanlarla, harici akıllı hoparlörler veya diğer cihazlarla yapılacak.

Şirketler sanal asistanları nedeniyle eleştiri alıyor

Son haftalarda Apple, Amazon ve Google gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de sırasıyla Siri, Alexa veya Google Asistan gibi hizmetler tarafından kaydedilen kayıtların üçüncü taraf şirketler veya çalışanlar tarafından gözden geçirilmesi nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Müşteriler, konuşmalarının başkaları tarafından dinlenmesinden hoşlanmazken, şirketler politikalarını daha açık hâle getirmek ve bu kayıtlar üzerinde daha fazla kontrol sağlamak gibi adımlar atacaklarının sözünü veriyor.

Microsoft, mevcut uygulamalarını askıya almıyor. Ancak müşterilere daha fazla açıklık sunacağının sözünü veriyor. Şirket Motherboard’a, “Ses verilerini toplamadan önce her zaman müşteriden izin alıyoruz, insanların mahremiyetini korumak için incelenen ses snippet’lerinin tanımını kaldırmak için adımlar atıyoruz ve bu verilerin kullanımının yasalardaki en yüksek gizlilik standartlarına uymasını istiyoruz.” dedi. “Aynı zamanda, müşterilere daha fazla şeffaflık sağlamak ve verilerini ürünleri geliştirmek için nasıl kullanıldıkları konusunda daha fazla kontrol sağlamak için atabileceğimiz ilave adımlar üzerinde aktif olarak çalışıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER