Manşetler

Xbox One 3D ve 4K içerikleri de destekleyecek

Microsoft’un gelecek nesil oyun konsolu Xbox One önümüzdeki birkaç yılın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştiriliyor. 4K çözünürlükte oyunları, filmleri ve TV yayınlarını göstermek, aynı zamanda üç boyutlu içerikleri desteklemek de bu listede yer alıyor. Tabii ki, Microsoft şu anda ne 4K ne de 3D son kullanıcı seviyesinde çok yaygın teknolojiler olmadığı için lansman sırasında bu bilgileri atlamış.

xbox-one-220513 (640 x 441)

Xbox One’ın selefi Xbox 360 da en fazla 1080p video çıkışı sağlıyordu. Ancak hemen hemen hiçbir Xbox 360 oyunu gerçek anlamda 1080p grafik desteği sunmuyor, çoğu oyun en fazla 720p desteği sunuyor ve tekrar ölçeklendirmeyle çözünürlükleri 1080p’ye çıkarılabiliyordu. 4K olarak bilinen Ultra HD ise bildiğiniz gibi 1080p’den dört kat daha yüksek çözünürlük sağlıyor. Ancak 4K oyunların veya 4K videoların yaygınlaşması için birkaç yıl daha beklememiz gerekiyor. Kaldı ki 1080p içerik arzında bile istenen seviyede bulunulmadığı düşünüldüğünde 4K için gerekli zamanın daha fazla olduğu anlaşılıyor. Birçok TV kanalı bile en fazla 1080i çözünürlükte yayın yapıyor. Bu arada 4K videoların büyük boyutlu olması da dağıtımda büyük sorunlar çıkarıyor. Şu anda bir 4K film ortalama 100 GB’lık dosya büyüklüğüne sahip oluyor. Ancak önümüzdeki dönemde yaygınlaşması beklenen H.265 formatıyla birlikte dosya büyüklüklerinin azalması ve iletim konusunda yaşanan sıkıntıların da giderilmesi, hem internet hem de uydu üzerinden içerik arzının istenen seviyeye gelmesi bekleniyor.

Bu arada Xbox One’ın en büyük rakibi olacak Sony PlayStation 4 de 4K video desteğine sahip olacak, ancak aynı durum 4K oyunlar için geçerli olmayacak. Belki de 4K oyunlar için video veya TV yayınlarına göre daha uzun bir süre beklememiz gerekebilir. Ancak şunu söylemek gerekiyor ki, oyun konsollarının sadece oyun oynamak için kullanılmaktan çıkıp bir ev eğlence sistemine dönüştüğü günümüzde hem Microsoft hem de Sony multimedya tüketimi noktasında eğilimleri iyi takip ediyor.

İlgili >> Polygon, The Verge, Major Nelson

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER