Eğlence

Xbox Game Pass abone sayısı 34 milyona ulaştı

microsoft xbox game pass

Microsoft, Xbox Game Pass servisinin abone sayısının 34 milyona ulaştığını duyurdu. Bu, iki yıl önce bildirilen 25 milyonluk sayıya kıyasla %36’lık bir artışı temsil ediyor. Microsoft, bu yeni rakamı resmi bir Xbox podcast’inde, bazı Xbox özel oyunlarının PS5 ve Nintendo Switch’e geleceğini duyururken açıkladı. Bu, Microsoft’un Ocak 2022’de Activision Blizzard’ı satın alma işlemini duyurduğundan beri Xbox Game Pass abone sayılarına dair güncel bilgileri ilk kez paylaşması anlamına geliyor.

Xbox Game Pass’te hedefler yüksek, ancak gerçekleşmesi zor

Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer, özellikle konsollar için Xbox Game Pass’te büyümenin yavaşladığını kabul etti. Spencer Ekim 2022’de, Wall Street Journal’a verdiği röportajda, “PC’de inanılmaz bir büyüme görüyoruz… Konsolda ise, büyümenin yavaşladığını görüyorum, çünkü bir noktada abone olmak isteyen herkesi kapsamış oluyorsunuz.” demişti.

Microsoft’un 2030’a kadar 100 milyon Xbox Game Pass abonesi hedefine ulaşmaktan oldukça uzak olduğu açık. Şirket, Haziran 2022’de sona eren tek bir mali yıl için Game Pass aboneliklerinde %73’lük bir büyüme hedeflemiş, ancak sadece %28’lik bir artış sağlayabilmişti. Şirket, daha sonra 2020’de iddialı Game Pass hedeflerini aştıktan ve ardından üst üste iki yıl boyunca prim hedeflerini karşılayamadıktan sonra Satya Nadella’nın yönetici primi için Xbox Game Pass büyümesini bir hedef olarak dikkate almayı bırakmıştı.

34 milyonluk bu rakam, Xbox Series S/X konsollarının PS5 donanımı kadar iyi satılmadığını ve tüketicilerin mobil cihazlarda Xbox Cloud Gaming için Game Pass’e akın etmediğini gösteriyor.

Spencer’a göre, Microsoft’un amacı herkesi Game Pass abonesi yapmak değil. The Verge ile yapılan bir röportajda Spencer, “Amacımız herkesi Game Pass abonesi yapmak değil. İçerik ve hizmet gelirlerimizin belki de %10-15’i abone geliri. Game Pass bugün bizim için iyi bir iş, ama herkesin Game Pass abonesi olması gerektiğini söyleyen bir planımız yok.” demişti.

Yine de Microsoft, özellikle mobilde Game Pass’i büyütmeyi umuyor. Şirket, Apple ve Google’a meydan okumak için bir Xbox mobil oyun mağazası geliştiriyor, ancak Apple’ın son App Store değişiklikleri Microsoft’un beklentileri doğrultusunda gerçekleşmedi. Xbox başkanı Sarah Bond, “Apple’ın yeni politikası yanlış bir adım.” yorumunda bulunmuştu.

Apple’ın politika değişiklikleri sayesinde iPhone’lar ve iPad’ler için yerel bir Xbox Cloud Gaming uygulaması görebileceğimiz konusunda yeşeren bir umut var. Spencer, “iOS’ta Xbox Cloud Gaming’i para kazandıran bir alan hâline getirmek için yer yok. Apple’ın öne sürdüğü teklifler… dünyanın en büyük oyun platformunda rekabeti açmak için yeterince ileri gitmiyor. Alternatif mağazalar için bir alan yaratmak adına düzenleyiciler, Apple ve Google ile çalışmaya devam edeceğiz.” demişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER