Teknoloji

xAI, Grok chatbot’unu açık kaynak yapacak

xai

xAI’nin kurucusu olan Elon Musk, şirketin AI asistanı Grok’un, X üzerinde Premium+ abonelerine sunulduğunu ve bu hafta itibarıyla chatbot’un açık kaynak yapılacağını duyurdu. Musk, bu karar hakkında daha fazla detay paylaşmazken, xAI’nin bu hamlesinin teknoloji ve AI alanında önemli bir adım olduğu görülüyor.

Bu tür bir hamle, Musk’ın şirketlerinde yeni bir şey değil. On yıl önce, Tesla kendi patentlerini açık kaynak yapmış ve bugün hemen hemen her büyük otomobil üreticisi Tesla’nın elektrikli araç şarj konektörünü benimsemiştir. Öte yandan X, geçen yıl “Sizin için” algoritmik akışını güçlendiren kodu yayınladı, ancak bu koddan çok fazla yeni bilgi edinemedik.

Grok’un açık kaynak olması ne anlama geliyor?

The Wall Street Journal‘a göre, Musk’ın bu adımı atarak, üçüncü taraf geliştiricilerin ve araştırmacıların Grok’un koduna derinlemesine dalmasını ve modelin daha fazla benimsenmesini umduğu düşünülüyor. Geliştirici topluluğunun geri bildirimleri, Grok’un iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.

Grok’un açık kaynak yapılması, aynı zamanda OpenAI’ye karşı bir gönderme olarak görülebilir. Bu ayın başlarında Musk, kâr önceliği vermekle ve asıl kar amacı gütmeyen misyonundan sapmakla suçladığı, kendisinin de kurucuları arasında yer aldığı ChatGPT üreticisi OpenAI’a dava açtı. Dava, OpenAI’ı Microsoft’un “kapalı kaynaklı fiili bir yan kuruluşu” olarak tanımladı. Microsoft, OpenAI’ye 13 milyar dolar yatırım yaptı ve şirketin %49 hissesine sahip. OpenAI ise Musk’a karşılık vererek, Musk’ın şirketi Tesla ile birleştirmek ve CEO’su olmak istediğini iddia etti.

xAI’nin Grok’u açık kaynak yapma kararı, AI ve chatbot teknolojisinde yenilikçi gelişmelere yol açabilir ve geliştiriciler ile araştırmacılar için yeni fırsatlar sunarak, yapay zeka alanında ilerlemenin kapılarını aralayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER