Teknoloji

X, doğruluğu Topluluk Notları ile kontrol edilen gönderiler için ödeme yapmayacak

x

X, yanlış bilgilerin yayılmasına katkıda bulunan gönderilerin sahiplerine ödeme yapmayacak. Mikro blog servisinin parasallaştırma programında “küçük bir değişiklik” yapıldığını belirten X’in sahibi Elon Musk, doğruluğu Topluluk Notları özelliğiyle kontrol edilen gönderilerin gelir paylaşımı programının kapsamından çıkarılacağını açıkladı.

Bu değişiklik, yüksek profilli ve çok takipçili hesapların yanlış bilgileri yaymasına yönelik teşvikleri engellemek için atılmış bir adım gibi görünüyor. Musk, sansasyonellik yerine doğruluğun teşviğini en üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Şirket kısa süre önce Topluluk Notları’na katkıda bulunanlardan da kaynak göstermelerini istemeye başlamıştı.

Son değişiklik araştırmacıların, doğrulama organizasyonlarının ve gazetecilerin İsrail ve Hamas arasındaki savaş sırasında platformda yayılan yanlış bilgilerin miktarına ilişkin uyarılarının ardından yapıldı. Avrupa Birliği de şirketin savaşla ilgili yanlış bilgileri ele almasıyla ilgili olarak bir soruşturma başlatmıştı.

Musk’ın yaklaşık bir yıl önce Twitter’ı devralmasının ardından şirket, son dakika haberleriyle ilgili doğru tweet’leri öne çıkarmaktan sorumlu ekibini dağıtmış ve ardından uygulamadaki yanlış bilgileri bildirmeye yönelik araçları kaldırmıştı. Mikro blog servisi bunun yerine kitle kaynaklı bir bilgi kontrol aracı olan Topluluk Notları’na güvenmişti.

Topluluk Notları X’te yanlış bilgiyle mücadelede tek başına yeterli olmuyor

Ancak konuyla ilgili çalışmalar yapan pek çok uzman, Topluluk Notları’nın manipülasyona açık olduğuna ve kullanıcılar tarafından yapılan kontrollerin özellikle onaylanmış hesaplar tarafından desteklenen viral yalanları tespitte yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. NewsGuard tarafından kısa süre önce yapılan çalışma, X’te İsrail-Hamas Savaşı hakkında yanlış bilgiler içeren en viral gönderilerin yüzde 74’ünün onaylanmış hesaplar tarafından paylaşıldığını gösteriyor.

X’in bu kararı, paylaşımları Topluluk Notları ile düzeltilen kullanıcılar tarafından tahmin edilebileceği üzere tepkiyle karşılandı. Topluluk Notları’nın insanların para kazanmasını engellemek amacıyla suistimal edilmesine yönelik girişimlerin hemen fark edileceğini belirten Musk, bu manipülasyonun nasıl önleneceği konusunda bilgi vermedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER