Teknoloji

X, topladığı kullanıcı verilerini genişletiyor: Biyometrik bilgiler ve istihdam geçmişi odakta

x

Eskiden sadece Twitter olarak bilinen platform X, kullanıcıları hakkında topladığı veri miktarını artırıyor. Bloomberg’in tespit ettiği gibi, sosyal medya ağı gizlilik politikasını güncelleyerek “biyometrik bilgiler” ve “istihdam geçmişi” kategorilerini ekledi.

X’in topladığı biyometrik veriler neleri kapsıyor?

Biyometrik verilerin ne olduğuna dair net bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen, bu tür bilgiler genellikle parmak izleri, göz bebekleri ya da yüz özelliklerini içeriyor. ABD Illinois Biometrik Bilgi Gizlilik Yasası’nı ihlal ettiği iddiasıyla temmuz ayında bir dava açılmıştı. Davada, X’in yüz içeren her fotoğrafı platforma yüklerken biyometrik tanımlayıcıları topladığı ve bireyleri bu konuda yeterince bilgilendirmediği ileri sürülüyor.

Biyometrik verilerin şifresiz giriş imkanı sağlamak için kullanılabileceği bir olasılık. Uygulama geliştiricisi Steve Moser’in bulgularına göre X, cihazınızın parmak izi, yüz tanıma özellikleri ya da PIN kodu ile hesabınıza giriş yapabilmeniz için destek sağlamayı planlıyor. Ancak, FIDO Alliance gibi sivil toplum kuruluşları, biyometrik verilerin ve işlemenin cihazda kalması gerektiğini vurguluyor.

X, istihdam geçmişi, eğitim geçmişi, iş arama aktiviteleri ve yetenekler gibi verileri de toplamayı planlıyor. Bu, platform sahibi Elon Musk’ın iş arama özelliklerini dahil etmeyi planladığına işaret ediyor olabilir. Geçtiğimiz hafta şirketler için işe alma özelliğinin beta sürümü de kullanıma sunuldu. Ayrıca, video ve sesli aramalar için telefon numarasına ihtiyaç duymayan yeni özellikler de eklenecek.

Yeni gizlilik politikası henüz yürürlüğe girmemiş durumda ve 29 Eylül 2023’te etkinleşecek. Şu anki politikada biyometrik veriler ya da istihdam geçmişi hakkında herhangi bir bilgi yer almıyor. Yeni politika ve getireceği değişiklikler, kullanıcıların verilerinin nasıl kullanılacağı konusunda yeni soruları da beraberinde getirecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER