Teknoloji

X yeni ismi yüzünden aynı adı taşıyan sosyal medya şirketi tarafından dava edildi

elon musk twitter x social media

Elon Musk’ın Twitter’ın adını X olarak değiştirmesinin bir davaya neden olabileceği tahmin ediliyordu. Sonunda beklenen oldu. Reuters’ın haberine göre, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan X Social Media isimli bir reklam ajansı, X’i “haksız rekabet ve ticari marka ve hizmet markası” ihlaliyle suçluyor. Suçlamanın Florida eyaletinin “Aldatıcı ve Haksız Ticaret Uygulamaları Yasası” çerçevesinde yöneltildiğini belirtmekte fayda var.

Davacı şirket, şikayet dosyasında “X SOCIALMEDIA” ticari markasını 2016’dan bu yana sürekli olarak kullandığının altını çizdi. Buna ek olarak, Twitter’ın adının X olarak değiştirilmesinin ve X markasını kullanmaya başlamasının da şirkete gelir kaybettirdiği vurgulandı.

Bu davanın nasıl sonuçlanacağı konusunda şimdiden bir şey söylemek kolay değil. Yasaların ülkeden ülkeye farklı olması, benzer durumlarda farklı sonuçlarla karşılaşmamıza neden olabilir. Örneğin, Twitter’ın canlı yayın servisi Periscope, ticari marka ihlali nedeniyle alınmış bir mahkeme kararı nedeniyle Türkiye’de yola Scope adıyla devam etmişti.

X Social Media istediği sonucu alamayabilir

Ancak en azından ABD özelinde bu durum bir sorun yaratmayacak gibi görünüyor. Hukukçular, ülkede X adını kullanan ve bunun ticari marka haklarını alan pek çok şirket olduğunu ve bu şirketlerin birbirlerine karşı hak talebinde bulunmasının zor olduğunu belirtiyor. Yine de, X Social Media tarafından açılan davanın nasıl bir seyir izleyeceği merakla takip edileceğe benziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER