Teknoloji

X platformu, video içerikler için kitle kaynaklı doğrulama özelliğini güncelliyor

x

Sosyal medyanın dönüştüğü bu dijital çağda, platformlar sahte haberler ve yanıltıcı içeriklerle mücadele etmek için sürekli yeni yöntemler arıyor. Eskiden Twitter olarak bilinen X platformu, bu konuda ciddi bir adım attı. Platform, kitle tabanlı doğruluk kontrolü özelliği olan Topluluk Notlarını güncelledi ve artık bu notlar doğrudan ve otomatik olarak eşleşen videolara yerleştiriliyor. Geçtiğimiz hafta platform, her bir doğruluk kontrolüne uygulanan eşleşen görsel sayısını görmeyi de ekledi. Şimdi onaylanmış Topluluk Notları, bayrak eklenen bir video her gönderildiğinde veya yeniden paylaşıldığında otomatik olarak görünecek.

Topluluk Notları’nın etkisi ve tartışmalar

Platformun X hesabındaki bir gönderiye göre, “Top Writers” olarak bilinen seçkin bir Topluluk Notları kullanıcı grubu artık yanıltıcı video içeriğine ek bağlam ekleyebilecek. Platform, bu özelliğin, yanıltıcı video düzenlemelerine ve yapay zeka tarafından üretilen videolara ek bağlam eklemek için “son derece ölçeklenebilir” bir yol olduğunu belirtiyor.

Ancak, bu topluluk temelli moderasyon yönteminin her zaman etkili olmadığı da bir gerçek. MediaWise direktörü Alex Mahadevan gibi eleştirmenler, Topluluk Notları’nın yanıltıcı bilgilerle mücadelede “sönük” olduğunu dile getirmişlerdir. Diğerleri ise, kullanıcı tarafından gönderilen faktör kontrolünün sıklıkla yanıltıcı bilgileri teşvik edebileceğini veya durumu daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor. Poynter Enstitüsü’ne göre, Topluluk Notları, politik spektrumun her iki tarafından da kullanıcılar tarafından onaylanmalıdır; bu da politik açıdan hassas konulardaki yanıltıcı bilgilerin sıklıkla kontrol edilmediği anlamına gelmektedir.

Eğer uygun bir Topluluk Notları katılımcısıysanız ve zaman akışınızda yanıltıcı bir video görürseniz, videoya veya tüm gönderiye bir not eklemek için artık bir seçeneğiniz var. Ne olacağı, diğer Topluluk Notları kullanıcılarının keyfine bağlı. Gönderildikten sonra, Topluluk Notları diğer gönüllü moderasyon programındaki kullanıcılar tarafından doğruluk açısından değerlendiriliyor. X’in yönergelerine göre, bir Topluluk Notu yeterli sayıda kullanıcı tarafından yararlı olarak değerlendirildiğinde, doğrudan gönderide görünür hale geliyor. Ancak, yeterli sayıda kullanıcı bir notu yararsız bulursa, gönderi kayboluyor. İki hafta sonra, bir Topluluk Notu’nun durumu sabitleniyor.

Platform, moderasyon ve içerik kalitesinden sorumlu çalışanları işten çıkardıktan sonra, Musk sahipliğindeki platform, Topluluk Notları özelliğini (daha önce Birdwatch olarak bilinir) geniş bir şekilde başlattı ve ABD dışındaki daha birçok ülkeye genişletti, yakın zamanda “küresel görünürlük” kazanacağını iddia etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER