Teknoloji

Twitter Apple’ın özel izniyle App Store’da “X” oldu

x twitter

Twitter’ın adı bir süre önce sahibi Elon Musk tarafından X olarak değiştirilmiş ve platform yeni adı ve logosuyla mobil uygulama mağazalarında boy göstermeye başlamıştı. Normal şartlar altında App Store’da tek harfli uygulama isimlerine izin vermeyen Apple’ın Twitter’ın yeni kimliği için bir istisna yaptığı anlaşılıyor. İsim değişikliği ilk etapta Apple’ın söz konusu kuralı nedeniyle engellenmişti. Artık uygulamayı yeni adıyla App Store’da görmek mümkün.

Bu istisna, Apple’ın Elon Musk ile “zıtlaşmak” istememesinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Elon Musk geçtiğimiz yılın sonlarında Apple’ın Twitter’ı App Store’dan çıkarmakla tehdit ettiğini öne sürmüş, ancak Apple CEO’su Tim Cook ile görüştükten sonra bir yanlış anlaşılma olduğunu ve ortada bir sorun bulunmadığını belirtmişti.

Twitter adının yanı sloganını da değiştirdi. Artık App Store’da X’i aratanlar uygulama adının altında “Blaze your glory” (İhtişamını alevlendir) sloganını görüyor. Bu slogan Musk tarafından da paylaşıldı.

Twitter’ın X’e dönüşüm süreci dağınık ilerliyor

Twitter’ın isim değişikliği sürecinin biraz dağınık ilerlediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Geçtiğimiz hafta başlayan geçiş sürecinde öncelikle “geçici” bir logo belirleyen Musk, daha sonra bu logoda da bazı değişiklikler yapmış ancak bunlardan da vazgeçmişti. Geçiş sürecinin bir parçası olarak platformdan “tweet” kelimesinin çıkarıldığını ve artık paylaşımların “retweet” değil “repost” edildiğini belirtmekte de fayda var.

Değişim sürecinin bir parçası da hesap ve servis isimleri. Mikro blog servisinin @Twitter isimli resmi hesabı geçen hafta itibarıyla @X olarak değiştirilmişti. Şirketin bu hesabı 2007’den beri kullanan birinden aldığı biliniyor. Ancak değişim süreci hâlâ tamamlanmış değil. Twitter.com adresi hâlâ kullanıcıları X.com adresine yönlendirmiyor. Hatta tam tersi istikamette bir yönlendirme söz konusu. Twitter Blue’nun adı hâlâ Twitter Blue ve destek sayfalarında da Twitter ismi bol bol geçiyor. TweetDeck’in ismi ise X Pro olarak değiştirildi.

İLGİLİ HABERLER