Teknoloji

X’in “gölge yasak” söylentilerini bitirecek bildirimleri hazır

x

X, daha önce hesabına “gölge yasak” uygulanan kullanıcılarını bu durumdan bildirimler aracılığıyla haberdar etme sözü vermişti. Hatta konuyla ilgili açıklama bizzat platformun sahibi Elon Musk tarafından yapılmıştı. Şirketin tasarımcılarından Andrea Conway, “gölge yasak” uyarılarının nasıl görüneceğine gösteren ekran görüntülerini paylaştı. Conway, görüntüleri paylaşırken “şeffaflık bir yerden başlıyor” şeklinde bir not da düştü.

Conway’in paylaşımlarından birinde bildirimler sekmesindeki uyarı mesajı görülüyor. Diğerinde ise platformun neden bazı hesapların görünürlüğünü sınırlandırdığı konusunda bilgi veren bir sayfa yer alıyor. Söz konusu sayfada şu ifadeler yer alıyor: “Hesabınızın potansiyel olarak sansürsüz, şiddet içeren, çıplaklık, cinsel davranış, nefret dolu semboller veya diğer hassas içerikler gibi hassas medya barındırdığını tespit ettik.”

Bilgilendirme sayfasındaki paylaşım şu şekilde devam ediyor: “Hassas içerik görmek istemeyen kişilerin bundan kaçınabilmesi için gönderilerinizi bir uyarıyla kapatabiliriz. Hesabınızın ve içeriğinin erişimi de kısıtlanabilir; örneğin Sana Özel ve Takip Edilenler zaman akışlarının, önerilen bildirimlerin, trendlerin ve arama sonuçlarının dışında bırakılabilir.”

X uzun süredir bekleyen bir soruna çözüm getiriyor

Bu özellik, X için uzun süredir üzerinde durulması gereken bir soruna çözüm getiriyor. Şirket yıllar boyunca kurallarını çiğneyen hesapların erişimini sınırlamıştı. Twitter’ın önceki yönetiminde bu uygulamaya “görünürlük filtreleme” adı veriliyordu. Ancak şirket, uygulamayla ilgili ayrıntıları veya uygulamanın hangi hesaplarla sınırlı olduğunu kamuoyuyla paylaşmadı ve bu da “gölge yasaklar” hakkındaki komplo teorilerini ateşledi.

X’in sahibi Musk’ın eski Twitter yöneticilerinin görünürlük filtrelemeyle ilgili tartıştıkları e-postaları ve şirket içi kayıtları bağımsız gazetecilerle paylaşmasının ardından bu konu yeniden gündeme gelmişti. Musk o dönemde bir açıklama yapmış; kullanıcıların güncel hesap durumlarını görebileceklerinin ve eğer varsa yasaklara itirazda bulunabileceğinin sözünü vermişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER