Teknoloji

X, Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra büyük değer kaybı yaşadı

x twitter x elon musk x spaces

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Elon Musk, ayrıca en çok tartışılan ve tartışma yaratan kişiler arasında da yer alıyor. Tesla ve SpaceX ile başarı hikayeleri yazan Musk, bu başarıyı Twitter’da veya yeni adıyla X’te gösteremedi. X Elon Musk tarafından 44 milyar dolar karşılığında satın alınmasından sonra neredeyse 1 yıl içinde yüzde 71.5 oranında değer kaybı yaşadı.

Musk, o zamanki adıyla Twitter’ı 44 milyar dolar karşılığında satın almaktan vazgeçmeye çalışsa da, bunda başarılı olamamıştı. 2022’nin ekim ayında mikro blog servisinin kontrolünü ele alan eksantrik milyarder, adeta elinde baltayla ormana dalan bir ormancı gibi Twitter’da isim de dahil olmak üzere pek çok şeyi değiştirmişti. Musk, bu süreçte platformun parasallaştırma sorununa çözüm getirmeye çalışsa da, bunu yaparken platformun dengelerini bozması işlerin daha da kötüye gitmesine neden olmuştu. Bu dönemde Musk’ın yaptıkları da şirkete pek yardımcı olmamıştı.

Örneğin; X’e yöneltilen antisemitizm suçlamalarının ardından platformdan bazı büyük reklam verenlerin ayrılması üzerine Musk’ın markalara “Gidin kendinizi becerin” şeklinde bir tepki vermesi, işleri düzeltmek yerine tahmin edilebileceği şekilde biraz daha bozmuştu.

Aralarında Apple’ın da bulunduğu pek çok şirket, X’teki problemler nedeniyle platforma reklam vermeyi kesmişti. Musk ve yönetim kadrosu da bu dönemde reklam gelirlerine olan bağımlılığı azaltmanın farklı yollarını bulmaya çalışmıştı. Özellikle X Premium aboneliğinin teşvik edilmesi, en önemli girişim olarak öne çıkmıştı.

Elon Musk’ın X’e yaşattığı değer kaybı rakiplere yaradı

Ancak bütün bunlar değer kaybını engellemeye yetmemiş gibi görünüyor. Musk’ın Twitter’ı satın almasını destek veren fonlardan biri olan Fidelity’nin ölçümlerine göre, satışın tamamlanmasının ardından şirket yüzde 71.5 oranında değer kaybetti. Elon Musk X için 2022’de 44 milyar dolar öderken, platformun mevcut değeri 12.54 milyar dolar seviyesine gerilemiş durumda. Bu dönemde Meta ve Snap gibi sosyal medya şirketleri ise kendilerini X’e kıyasla daha güvenli reklam platformları olarak konumlandırarak hisse değerlerini artırmayı başardı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER