Teknoloji

X CEO’su Linda Yaccarino, Avrupa Birliği’nin iddialarına yanıt verdi

x ceo linda yaccarino

X CEO’su Linda Yaccarino, platformun devam eden İsrail-Hamas savaşıyla ilgili ihtiyaçlarını karşılamak için ekiplerin gece gündüz çalıştığını belirtti. Yaccarino, bu doğrultuda şirket içinde insan kaynağının yeniden yapılandırıldığını ve ekiplerin odak noktalarında odaklama yapıldığını dile getirdi. Yaccarino, Avrupa Birliği yetkililerine verdiği yanıtta, sitenin şu ana kadar İsrail-Hamas savaşına ilişkin yalan haberlerin yanı sıra terör ve şiddeti destekleyen nefret içerikli paylaşımlar için aldığı önemlerden bahsetti.

AB Komiseri Thierry Breton, 10 Ekim’de X’in sahibi Elon Musk’a açık bir mektup göndermiş ve şirketin AB Dijital Hizmetler Yasası kapsamındaki içerik denetleme yükümlülüklerini hatırlatmıştı. Breton, AB’nin, eskiden Twitter olarak bilinen platformun yasa dışı içerik ve dezenformasyon yaymak için kullanıldığına dair işaretlerle karşılaştığını da belirtmişti. AB Komiseri, web sitesinde dolaşan bazı görsellerin ilgisiz silahlı çatışmalara ait manipüle edilmiş görseller olduğunu belirtmiş ve bazı görüntülerin video oyunlardan alındığını ifade etmişti.

Wired’a konuşan Open Source Intelligence araştırmacıları, mikro blog servisinde yanlış bilgilere boğulduklarını ve bunun da bilgi toplama konusunda X’e güvenmeyi zorlaştırdığını dile getirdi. Geçmişte Twitter’da sahadaki haber kaynaklarının ve güvenilir kaynakların gönderileri zaman akışlarında öne çıkıyordu. Ancak artık platformun algoritması, mavi tik için ayda 150 TL ödeyen kullanıcıların gönderilerini, yanlış ve yanıltıcı bile olsalar, öne çıkarıyor. Musk’ın daha önce savaşla ilgili gelişmeleri takip etmek isteyenlere yanlış bilgi paylaştığı kanıtlanan iki hesabı önermesi de, bu süreçte X’e pek yardımcı olmadı.

Yaccarino, AB’ye verdiği yanıtta, X’in Hamas’ın İsrail’e saldırıyı başlatmasından bu yana “on binlerce” içeriği kaldırdığını veya etiketlediğini iddia etti. Hamas’la bağlantılı yüzlerce hesabın da platformdan çıkarıldığını söyleyen X CEO’su, terör içeriklerinin sitede yayılmasını engellemek için terörle mücadele organizasyonlarıyla iş birliği yaptıklarının da altını çizdi.

X CEO’su: Topluluk Notları’nın daha hızlı görünmesi için çalışıyoruz

Yaccarino’ya göre, platformda İsrail-Hamas savaşıyla ilgili olarak 700’den fazla Topluluk Notu mevcut. Topluluk Notları’nın X’in kitle kaynaklı bilgi doğrulama aracı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Artık medya gönderilerine de not eklenebildiği için resim veya video barındıran yaklaşık 5000 gönderide kitle kaynaklı notlar bulunuyor. X CEO’su notların medya ve resim gönderileri için oluşturulduktan birkaç dakika sonra, yazılı gönderilerde ise ortalama 5 saat içinde göründüğünü; ancak bu süreci hızlandırmak için çalıştıklarını belirtti.

Breton mektubunda ilgili makamların uyarılarına rağmen, X’te “potansiyel olarak yasa dışı” içeriklerin dolaştığına dair raporlar aldığını belirtmişti. X CEO’su Yaccarino bu konuya doğrudan değinerek Europol’den herhangi bir bildirim almadıklarını belirtti. Yaccarino, AB’yi daha kapsamlı araştırmalar için daha fazla detay paylaşmaya çağırdı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER