Manşetler

WWDC 2019’da beklenen iOS 13, macOS 10.15 ve watchOS 6 yenilikleri

ios 13

WWDC 2019 ufukta görüldü, etkinliğe sadece birkaç hafta kaldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Apple’ın etkinlikte farklı cihazlarında çalışan yazılımlarında göreceğimiz yenilikleri duyurmasını bekliyoruz. Bugün bu yenilikler hakkında bazı detayları görme imkanı elde ettik. Görünüşe göre, Apple mevcut uygulamalarında ve işletim sistemlerinde birçok iyileştirme yapmayı planlıyor. Özellikle iOS tarafında yenilikler ve değişiklikler listesi epey uzun görünüyor.

Apple’ın iOS’in gelecek sürümü iOS 13’ü WWDC’de duyurmasını bekliyoruz. Bununla birlikte birtakım yeni özellikler gelecek. Bunların arasında Denetim Merkezi’nden açılabilecek Koyu Mod ve bileşenler ekranına yapılacak çeşitli kullanıcı arayüzü düzenlemeleri de bulunuyor. Ayrıca Apple’ın dokunmatik ekran hareketleri klavyesi de sunacağını, kullanıcılara SwiftKey gibi eklentileri kullanmadan klavye üzerinde parmaklarını sürükleyerek çeşitli işlevleri yerine getirme fırsatı vereceği de söyleniyor.

Bloomberg‘in Apple haberleri konusunda güvenilir bilgiler sunan muhabiri Mark Gurman, yayınladığı uzun haberinde değişiklikleri detaylıca anlatıyor. Gurman’ın kaynaklardan aldığı bilgilere göre, Sağlık uygulamasında yeni bir ana ekran olacak ve bu ekran günlük aktiviteleri daha iyi görmeyi sağlayacak. Ayrıca kulaklıklarınızın ses seviyesi ve etraftaki gürültüyü hesaba katara duyma sağlığına dair veriler de sunacak. Ekran Süresi’ne ise ebeveynlere çocuklarının kiminle ve ne zaman iletişim kurabileceğiyle ilgili daha fazla kontrol verecek. Kitaplara ilerleme izleyicisi ve insanları okumaya teşvik edecek ödül sistemi eklenecek.

iMessage’ın ise görüntülenen isimler ve profil fotoğrafları gibi özellikler kazanacağı söyleniyor. Haritalar ise sık gidilen konumları kaydetmeyi ve bunlara yol tarifini daha kolay hâle getirecek. Mail, Ev ve Anımsatıcılar uygulaması da yeniliklerden nasibini alacak. HomePod’a ise uzun zamandır beklenen çoklu kullanıcı modu gelecek. iPad tarafında ise, DuetDisplay gibi uygulamaların sunduğu, tableti ikinci bir ekran gibi kullanma imkanı sunulacak. iOS 13, bunun gibi birçok yeniliğiyle WWDC 2019’da boy gösterecek.

macOS için yenilikler listesi iOS’inki kadar uzun değil. Ancak dikkat çeken bazı önemli yenilikler var. Bunların arasında iPad uygulamalarını MacBook’lar ve Mac masaüstü bilgisayarlarda çalıştırma imkanı öne çıkıyor. Apple, geçtiğimiz yıl kendi uygulamalarından bazılarıyla bu desteği sunmaya başlamıştı. Şimdi bu desteğin üçüncü taraf uygulamalara da getirilmesi bekleniyor. Diğer yandan Apple WWDC’de Apple Music Mac uygulamasını da tanıtabilir. Aynı zamanda Podcast’ler, iPhone’umu Bul, Arkadaş Bul uygulamaları da iPad’den Mac’e taşınacak. Ayrıca Bloomberg, Apple’ın bu etkinlikte yeni Mac Pro’nun ve HDR monitörün tanıtımını da yapacağını söylüyor. Bu da WWDC’nin tamamen yazılım ağırlıklı olmayacağını gösteriyor.

Son olarak Apple Watch ve watchOS ile ilgili yeniliklere ve değişikliklere geliyoruz. watchOS 6’da Apple’ın Apple Watch’a App Store’un bağımsız versiyonunu getirmesi bekleniyor. Böylelikle kullanıcılar telefonlarına ihtiyaç duymadan uygulamaları yükleyebilecekler. Sesli Notlar uygulaması da Apple Watch’a gelecek. Böylelikle kullanıcılar sesli notlarını ve anımsatıcılarını doğrudan cihazlarına konuşarak aktarabilecekler. Apple Watch’a ilaç hatırlatıcıları ve adet döngüsü takibi gibi iki yeni sağlık odaklı uygulama da geliyor. Ayrıca en az altı yeni saat kadranı da bekleniyor.

WWDC 2019, 3 Haziran Pazartesi kapılarını açacak. Etkinliğin açılışı TSİ 20.00’de gerçekleştirilecek açılış toplantısıyla gerçekleştirilecek. Gelişmeleri Teknoblog’da en hızlı ve detaylı şekilde bulacaksınız.

İLGİLİ HABERLER