DosyaManşetler

WWDC 2016: Neler bekliyoruz, açılış konuşması nasıl izlenir?

apple covid-19 satın alma

wwdc 2016 appleApple’ın geleneksel geliştirici konferansı WWDC, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük heyecanla bekleniyor. Apple’ın iki saatlik açılış etkinliğinde vakit bulamayacağı için bazı duyuruları önceden yapmış olması da bu heyecanı katlayan unsurlar arasında yer alıyor.

WWDC açılış konuşmalarında geliştirici ekosistemine heyecan verecek duyuruların yanı sıra son kullanıcıyı heyecanlandıracak gelişmeleri de paylaşan Apple, bu yılki etkinlikte son kullanıcıyı ilgilendiren daha çok şey anlatacak gibi gözüküyor. WWDC 2016 ve açılış etkinliğinde duyurulması muhtemel bazı gelişmeleri sizler için sıraladık.

iOS 10

iphone 6siPhone, iPad ve iPod touch modellerinde kullanılan işletim sistemi, iOS 7’den bu yana büyük bir değişimden geçmedi. Dolayısıyla bu yıl içinde yayınlanacak iOS 10’un bu döngüyü kırması muhtemel gözüküyor. Ana ekranın bileşenlerle birlikte yenilenmesi veya kullanıcı arayüzünün değişmesine pek ihtimal verilmese de, Karanlık Mod gibi küçük dokunuşların işletim sistemine eklenebileceği belirtiliyor.

iOS 10 ile birlikte uygulama ikonlarının biraz daha renklenme ihtimali konuşulanlar arasında yer alıyor. Fotoğraflar uygulamasında gerçekleştirilecek güncellemenin ise kullanıcılara fotoğrafların üstüne çizim yapma ve gelişmiş düzenleme araçlarından faydalanma imkanını vereceği söyleniyor.

Apple’ın iOS 10 ile birlikte iPad Pro’ya ekstra üretkenlik özellikleri kazandırabileceği ve bu serideki tabletlerin MacBook muadili olarak kullanımını kuvvetlendirebileceği belirtiliyor. Apple, iTunes App Store gelir paylaşım modelindeki değişikliğin duyurusunu ise daha önce yapmıştı.

Siri

siri-turkce-090415-2iOS 10’un getireceği en önemli yeniliklerden birisi de Siri’yi üçüncü taraf uygulamaların erişimine açmak olacak. Amazon’un Alexa destekli ürünleriyle mücadele için çıkılan bu yolda atılan ilk adımın ise Siri yazılım geliştirme kitinin duyurulması olması bekleniyor.

Siri’yi üçüncü taraf uygulamalara açmanın sanal asistanı daha güçlü kılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu açılımın gerçekleşmesinin ardından Siri üzerinden BiTaksi ile araç çağırmak veya Yemeksepeti’nden yemek sipariş etmek gibi eylemler mümkün hâle gelecek.

Siri’nin OS X 10.12 ile birlikte Mac’lere de gelmesi bekleniyor. Masaüstü versiyonunun da iOS versiyonuyla aynı özelliklere sahip olması ve sanal asistanla sesli biçimde iletişime geçmeyi mümkün kılan “Hey Siri” özelliğinin daima açık olması öngörülüyor.

Apple Music

apple musicİlk yılında 10 milyon aboneye ulaşmış olsa da, Apple Music’in kullanıcı arayüzü ve genel kullanılabilirliği konusundaki rahatsızlıklar giderilebilmiş değil. Ancak WWDC 2016 kapsamında duyurulacak güncellemeyle servisin daha sezgisel bir yapıya bürünmesi bekleniyor.

Yeni tasarımın albüm kapaklarına odaklanması ve siyah ya da beyaz arka planların üstüne vurgu yapması öngörülüyor. Connect sekmesinin arayüzden kaldırılması ve Yeni sekmesinin isminin “Gözat” şeklinde değiştirilerek kullanıcılara yeni keşif seçeneklerinin sunulması da beklentiler arasında yer alıyor. Çevrim içi radyo Beats 1 kanadında ise değişim beklenmiyor.

OS X 10.12 veya macOS

macbook 2016 incelemeApple’ın yeni dönemde masaüstü işletim sistemi platformunu “macOS” olarak tekrar adlandırması hayli muhtemel gözüküyor. Daha önce “Mac OS X” adını taşıyan platform, bir süre sonra şirket tarafından OS X” olarak anılmaya başlamıştı. Dolayısıyla yeni ismin bir tür köklere dönüş olduğu söylenebilir.

Apple’ın masaüstü işletim sisteminde işlevsel anlamdaki en büyük yenilik olarak ise Siri’nin eklenmesi ön plana çıkıyor. Fotoğraflar uygulamasına daha gelişmiş düzenleme araçlarının eklenmesi ve iTunes’ta yapılması muhtemel arayüz değişiklikleri de beklentiler arasında yer alıyor.

Apple Pay

apple-pay-210915Apple’ın ödeme çözümü Apple Pay’den faydalanılması için yeni yollar sunulması da WWDC 2016 açılış etkinliğinde verilmesi muhtemel haberler içinde sayılıyor. Servisin iPhone ve Apple Watch üzerinden kullanımının değişmesi beklenmezken, web versiyonunun hayata geçebileceği ve kullanıcıların birbirlerine iMessage üzerinden para transfer edebileceği belirtiliyor. Bu noktada iMessage Android uygulamasının da WWDC 2016 açılış konuşmasında duyurulabileceğini belirtmekte fayda var.

watchOS 3.0

apple-watch-inceleme-00025Apple’ın Apple Watch işletim sistemine ne gibi yenilikler ekleyeceği konusunda somut bilgiler bulunmuyor. Üçüncü tarafların tasarladığı saat arayüzlerinin pek çok Apple Watch sahibini sevindirecek bir duyuru olacağı söylenebilir.

tvOS 10

apple-tv-2015-inceleme-11Apple tvOS’i geçtiğimiz yıl duyurduğu için platformda büyük değişikliklerin olması beklenmiyor. Ancak şirketin açılış konuşmasında platformda kaydedilen gelişmelerden bahsetmesi muhtemel gözüküyor.

Nasıl izlenir?

WWDC 2016 açılış konuşması, 13 Haziran Pazartesi günü Türkiye saatiyle 20:00’da başlayacak. iPhone, iPad ve Mac kullanıcıları Safari internet tarayıcısı üzerinden Apple’ın internet sitesinden etkinliği canlı olarak izleyebilecek. Apple TV sahiplerinin WWDC uygulamasıyla canlı biçimde takip edebileceği etkinlik, Windows 10 yüklü cihazlarda Microsoft Edge tarayıcı aracılığıyla da canlı olarak izlenebilecek.

Başka bir Windows sürümünü veya Android’i kullananlar ise VLC uygulamasının yardımıyla WWDC 2016 etkinliğini canlı olarak takip edebilir. Bunun için ilgili uygulamayı indirmek ve menüde “Stream” seçeneğini bulduktan sonra adres çubuğuna http://p.events-delivery.apple.com.edgesuite.net/15pijbnaefvpoijbaefvpihb06/m3u8/atv_mvp.m3u8 bağlantısını yapıştırmak gerekiyor. Bu işlemin ardından “Oynat” butonuna tıklandığında yayın başlıyor.

İLGİLİ HABERLER