DosyaManşetler

WWDC 2015: Neler duyacağız, göreceğiz?

apple-wwdc-2015-140415

Apple’ın geleneksel geliştirici etkinliği WWDC 2015 bu akşam saatlerinde düzenlenecek açılış toplantısıyla birlikte başlayacak. Açılış konuşmasını yapacak Tim Cook’un iPhone, iPad, Apple Watch veya Mac bilgisayarlarla ilgili yeni yazılımları, servisleri ve özellikleri duyurması bekleniyor.

WWDC genellikle gösterişli ve nelerle karşılaşılacağı önceden belli olan etkinlikler dizisi olmuştur. Apple genellikle dar bir senaryoyu takip eder ve çoğu duyuru da günler öncesinden sızar. Apple’ın yazılım ve donanımları etkileyici olduğundan dolayı, nelerle karşılaşılacağı daha önceden belirli olsa da, heyecan faktörü belirli bir seviyenin üstünde tutulabiliyor.

Apple’ın bu akşam Türkiye saatiyle 20:00’de başlayacak olan ve detaylarını Teknoblog’da bulacağınız WWDC 2015 açılış konuşmasında neler tanıtacağını bu yazıda listeledik:

Apple da müzik dinleme servisi işine giriyor

Geçen yılın mayıs ayında Beats’i 3.2 milyar dolar karşılığında satın alan Apple’ın derdi Beats’in kulaklıkları ve hoparlörleri değildi. Apple Beats Music adlı müzik dinleme servisinin yeniden ambalajlayarak, kendi markasını taşıyan bir servis olarak sunmaya hazırlanıyor.

İnternetten müzik dinleme servislerine baktığımızda bu alanın epey dolu olduğunu, rekabetin fazla olduğunu görüyoruz. İnsanlar iTunes gibi servislerden şarkı satın alıp bunları bilgisayarlarına veya mobil cihazlarına indirmek yerine, Spotify gibi abonelik karşılığında internetten dinleme imkanı sunan ve internet bağlantısı olmadığında bile dinleme fırsatı veren servislere yöneliyor.

Apple da yeni servisiyle birlikte bu yeni döneme ayak uydurmayı planlıyor. Söylentilere göre Apple’ın servisinin aylık ücreti 10 dolar olacak ve Android uygulaması da bulunacak.

Daha iyi Apple Watch uygulamaları

Henüz Apple Watch’u deneyimleme fırsatı bulamadık, ancak uygulamaların çok da etkileyici olmadığı söyleniyor. Apple geliştiricileri saat üzerinde neler yapabilecekleri veya nelere erişebilecekleri noktasında sınırlıyor, çoğu uygulama yakındaki iPhone’a gelen bildirimleri bileğe ileten araçlar gibi işlev görüyor.

Apple’ın çok yakında geliştiricilere daha fazla güç vermesi, saatin sensörlerine ve kenarında yer alan “digital crown” adlı kontrol aygıtına da erişim fırsatı sağlaması bekleniyor. Bu da daha iyi Apple Watch uygulamalarının gelebileceği anlamına geliyor.

Apple açılış konuşmasında yeni Watch geliştirici araçlarını duyurabilir ve hemen arkasından da bunun dağıtımına başlayabilir.

Siri’nin tahmin yetenekleri artacak

Apple, Microsoft, Google gibi şirketlerin her birinin akıllı asistanları bulunuyor. Siri bunların içinde en eskisi, ancak gelişim konusunda belki de en yavaşı. Özellikle Google’ın Asistan’ı son zamanlarda tahmin yetenekleri konusunda epey güç kazandı. Apple da kullanıcı verilerinden yola çıkarak yeni ve daha akıllı bir Siri’yi kullanıcılara sunacak. Kullanıcının takvim kayıtlarına, alışkanlıklarına ve konumuna bakarak daha iyi zaman planlaması yapabilecek veya mekan tavsiyelerini daha isabetli yapabilecek.

iOS ve OS X’teki gelişimler

Her yıl WWDC’de Apple’ın iki önemli işletim sisteminin yeni versiyonlarını ilk kez gösterdiğine tanık oluyoruz. Hemen arkasından da geliştiricilere özel beta versiyonları yayınlanıyor, sonbaharda da bu yeni sürümlerin en son hâlleri kullanıcılarla buluşuyor.

Bu yıl da durum farklı olmayacaktır. Sonbaharda çıkacak yeni iPhone ve iPad’lerde yüklü olacak iOS 9’u ilk kez bu akşam göreceğiz. Güncelleme yeni görünüm ve işlevlerden çok buzdağının altta kalan kısmına odaklanacak. Yani hatalar ayıklanacak, kararlılık artıracak, daha hızlı bir işletim sistemi sunulacak. Üstelik iOS 9’un çok eski Apple cihazlarında düzgün çalışması için bazı adımların da atılacağı söyleniyor.

Yeni OS X güncellemesinin de aynı şekilde arka plandaki iyileşmelere odaklanacağı söyleniyor. Bununla birlikte hem iOS hem de OS X’in yeni sürümlerinde yepyeni bir yazı tipinin kullanıldığını görebiliriz.

Apple Haritalar’a toplu taşıma bilgileri

Apple Haritalar uygulaması Google Haritalar karşısında epey zayıf görünüyor. Zayıf olunan alanlardan bir tanesi de toplu taşıma zamanları ve notaları. Şimdiye kadar yardımcı uygulamalardan yararlanan Apple Haritalar en sonunda bu desteği kendi çatısı altında sunacak. Tabii ki, bu destek ilk etapta Türkiye’yi kapsamayacak.

Yeni Apple TV’yi görmeyeceğiz

Apple’ın yeni Apple TV cihazını WWDC 2015’te çıkaracağı söyleniyordu. Yeni cihazla birlikte yenilenmiş bir kullanıcı arayüzünün ve Apple TV için App Store uygulama mağzasının da geleceği tahmin ediliyordu. Bununla birlikte bu yeni cihazla birlikte ABD’de yerel TV kanallarının da izlenmesi mümkün olacaktı. Ne var ki, geçen hafta içinde Apple’ın yerel TV yayın planını ötelediği yazıldı, daha sonra da yeni Apple TV cihazının WWDC 2015’te tanıtılmadığı haberi ortaya çıktı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER