Teknoloji

Wordle klonları App Store’u istila ediyor

wordle

Oyun dünyasında 2022’nin ilk gözdelerinden biri Wordle olmuştu. İnternet tarayıcısı üzerinde oynanabilen oyun, The New York Times tarafından da haberleştirilmesiyle birlikte popülaritesini artıran kelime bulma oyununun klonlarının mobil uygulama mağazalarını sarması da fazla zaman almadı.

Wordle’ın da diğer viral oyunlar gibi son derece basit olduğunu belirtmek gerekiyor. Oyunculara beş harfli yeni bir kelime tahmin etmeleri için altı hak veriliyor. Her gün sadece bir bulmacanın sorulduğu oyun, ücretsiz ve reklamsız şekilde oynanabiliyor. Oyunun geliştiricisi Josh Wardle, Wordle’ın gördüğü ilgiyi şaşkınlıkla karşılarken; Wordle’ın mobil uygulamasının bulunmaması diğer geliştiricilerin iştahını kabartmışa benziyor.

Bu kopyaların en bariz örneklerinden biri Zach Shakked isimli geliştirici tarafından hazırlanan “Wordle – The App” isimli uygulama oldu. “Herkesin oynadığı kelime oyunu” sloganıyla orijinal Wordle’la karıştırılması çok kolay görünen uygulama, aynı kelime ızgarasını ve renk şemasını kullanıyordu. Ancak Shakked’in versiyonunda üç günlük deneme sürümünün ardından oyunculardan aylık 29.99 dolar karşılığında Pro sürüme geçiş yapmaları isteniyordu.

Shakked’in Twitter hesabından yaptığı bir paylaşım, kopyacılığın kendisi için ne kadar kazançlı olduğunu gösteriyor. Oyunun kısa sürede 12 bin indirme sayısına ulaştığını belirten geliştirici, deneme aboneliklerinin sayısının da kısa süre içinde ikiye katlandığına dikkat çekti. Ancak Apple oyunu mağazadan kaldırdığı için Shakked’in keyfi pek uzun ömürlü olmadı.

Apple tarafından Engadget sitesine gönderilen açıklamada Wordle klonlarının mağazadan kaldırıldığı belirtiliyor. Ancak App Store’da yaptığımız aramada hâlâ bu ismi ufak değişikliklerle kullanan oyunlar olduğunu gördük. Apple’ın klonlarla mücadelesini aynı sertlikle sürdürüp sürdürmeyeceği zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER