Teknoloji

Wired 2003’te on yıl sonrası için neler öngördü, hangileri gerçeğe dönüştü?

Wired dergisi 2003 yılına girilirken on yıl sonra hangi elektronik cihazları kullanıyor olacağımıza dair öngörülerde bulunmuştu. İşte, 2013 yılına geldik; Wired da o zamanlar hazırlamış olduğu bu yazıyı unutmamış olmalı ki, o yazıda dile getirdiği tahminlerin bugün gerçeğe dönüşüp dönüşmediğini kontrol etmiş.

Wired’ın öngörüleri arasında bugünün elektronik cihazlarına ve teknolojilerine yaklaşanlar da var, yaklaşmayanlar da… Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz ve “iPhone” adını taşıyan kol saati şeklindeki PDA cihazının kullanıcının tüm işlevlerini tek bir cihaza sığdırmasını öngörüyorudu. Belki tasarım tutmamış olabilir, ancak mevcut iPhone’ların kullanıcının ihtiyaç duyduğu çoğu işlevleri yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca 2013’e gelmeden önce kol saati tasarımlı akıllı telefonlar görmeye başladık, ancak kullanıcıların bunlara pek ilgi gösterdiği söylenemez. Zaten Wired da bu durumu dile getiriyor; küçük ekranın veri girişi için çok küçük olduğunu belirten yayın organı 2023 yılı için katlanabilir OLED ekranlı kol saatlerinin hayatımıza girebileceğini öngörüyor.

Wired’ın 2003’te yaptığı öngörüler arasında çevresel ses desteğini çevresel görüntü boyutuna çıkaran, odanın sadece bir değil, birden fazla duvarına yayılmış ekran da bulunuyordu. Henüz bu tarz bir ürünü görmemiş olsak da, 2013’te hayatımıza girmesi beklenen esnek OLED ekranlar bu ürünlerin hayatımıza girişini hiç olmadığı kadar yakınlaştırabilir. Bunun dışında 2003’te öngörülen ses yok edici kulak tıkaçlarını da görmedik, ancak ses şiddetini önemli oranda azaltan çeşitli ürünler gördük. 2013’te güneş gözlüklerinin yerini alacağı öngörülen “Polar-Eyez” kontakt lensler ise henüz ortalıkta yok, geleneksel güneş gözlüklerini kullanmaya devam ediyoruz.

İlgili >> Wired

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER