Teknoloji

Wire en iyi iletişim aracı olma iddiasıyla yola çıkıyor

wire-1-031214

Skype kurucusu Janus Friis ve teknoloji sektörünün emektarları tarafından desteklenen Wire, sıradan bir sohbet servisinden daha fazla olma iddiasıyla faaliyete geçti. Wire’ın göze çarpan ilk yönü ise rakiplerinin popüler özelliklerini bir araya toplaması. The Guardian’a konuşan Friis, Wire’ın “gerçekten yeni” bir şeyler sunması sayesinde dikkatini çektiğini belirtti. Wire’ın sıradan bir gelişme olmadığını söyleyen Skype kurucusu, platformun bir uygulamadan daha fazlası olduğunu ifade etti.

Skype’ın kurulmasının üstünden 10 yılı aşkın bir sürenin geçtiğini belirten Friis, o günden bu yana çok şeyin değiştiğine dikkat çekti. Friis’e göre, insanlar bu dönem içinde ücretsiz mesajlaşmaya ve telefon görüşmesi yapmaya alıştı. Skype kurucusu insanların artık ceplerinde bir bilgisayar taşıdığını ve bu teknolojiye uygun iletişim araçlarının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

iOS, Android ve OS X’te faaliyet gösteren Wire, kullanıcıların sohbetleri eş zamanlamasını, birbirlerini aramalarını, mesajlaşmalarını, SoundCloud üzerinden müzik paylaşmalarını ve daha bir çok şeyi yapmalarını sağlıyor. Opus açık kaynak ses codec’i kullanan Wire’ın sesli aramalarda sunduğu ses kalitesinin diğer uygulamalar için bir örnek teşkil etmesi amaçlanıyor. Wire’da henüz video desteği bulunmasa da, CEO Jonathan Christensen bu desteği sunmak için gerekli yeteneğe sahip olduklarını dile getirdi.

Güvenlik Wire’ın üstünde önemle durduğu noktalar arasında yer alıyor. CEO Christensen sesli sohbetler için uçtan uca şifreleme sunduklarını vurgularken, yazılı mesajlar ve görseller için veri merkezlerinin de şifrelemeyle koruma altına alındığını ifade etti. Halihazırda uygulamanın HTML5 versiyonu üstünde çalışan şirket, Wire’ı üç aydan kısa bir süre içinde PC’ye uyumlu hâle getirmeyi amaçlıyor. Şu an için ücretsiz sunulan Wire’a üye olmak için davet almak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde Wire için paralı abonelik seçeneği de gündemde tutuluyor.

İLGİLİ HABERLER