Manşetler

Windy: Meteoroloji tutkunlarının aradığı detaylar burada

Eskiden hava durumunu öğrenmek için televizyon veya radyoda belli saatlerde verilen bültenleri yakalamak gerekiyordu. Ancak mobil cihaz devrimiyle birlikte bu zorunluluk ortadan kalktı. Artık mobil cihazlar üzerinden hava durumu bilgilerine rahatlıkla erişilebiliyor. Hava durumu uygulamalarının sayısı oldukça fazla olsa da, Windy sunduğu geniş kapsamlı bilgilerle bu kalabalık grupta aradan sıyrılmayı başarıyor.

Windy’nin hedef kitlesinde hava durumu bilgilerine profesyonel bir motivasyon çerçevesinde ihtiyaç duyanlar bulunuyor. Pilotlar, paraşütle atlayış yapanlar, balıkçılar ve sörfçülerin yanı sıra resmi kuruluşlar bile Windy’den yararlanıyor. Hava durumu tahminlerini görselleştirme konusundaki başarısı, Windy’nin gördüğü ilginin temelini oluşturuyor.

Windy ile hava durumu bilgisine ihtiyaç duyanların önüne dünyanın en popüler meteorolojik tahmin modelleriyle oluşturulan tahminler çıkarılıyor. Dünya genelinde ECMWF ve GFS modellerini kullanan uygulama, Avrupa ve Kuzey Amerika için ayrıca yerel modeller de kullanıyor. Avrupa’daki konumlar için NEMS ve ICON modelleriyle oluşturulan tahminler sunulurken, Kuzey Amerika tahminleri için de ECMWF ve GFS modellerine ek olarak NAM modelinden yararlanılıyor. Söz konusu modeller arasında karşılaştırılma yapılabilmesi de Windy’nin güvenilirliğini ve işe yararlığını artıran bir faktör olarak öne çıkıyor.

Hava durumuyla ilgili olarak toplamda 35 farklı durum veya değeri gösterebilmesi Windy’nin dikkat çeken yetenekleri arasında bulunuyor. Windy kullanıcılarına sadece bir şehirde havanın rüzgarlı mı yağmurlu mu veya güneşli mi olduğunu göstermekle yetinmiyor. Hava sıcaklığından denizlerdeki dalga durumuna kadar pek çok bilgiyi Windy’den almak mümkün oluyor.

Kullanıcılar ilgilerini çeken hava durumunu veya hava durumu verilerini rahatlıkla görebilmek için hızlı menüye ekleyebiliyor ve ilgili bilgilerin görülebildiği haritalardaki renkleri kendi tercihlerine göre düzenlenebiliyor. Buna ek olarak, sıklıkla ziyaret edilen yerler favoriler arasına dahil edilebiliyor ve daha sonra uygulamanın menüsü üzerinden hızlıca ilgili konuma dair bilgilere erişilebiliyor.

Windy ile kullanıcılar yakınlarındaki diğer hava tahmin istasyonlarından gelen bilgileri de hızlı biçimde görüntüleyebiliyor. Buna ek olarak, seçilen konumda veya yakınındaki kameralardan alınan canlı görüntüleri de uygulama üzerinden izlemek mümkün oluyor.

Windy yetenekleri ve sunduğu bilgilerin geniş kapsamlı olması sayesinde içinde bulunduğu kalabalık kategoride öne çıkmayı başarıyor. Sürekli olarak detaylı hava durumu bilgilerine ihtiyaç duyanlar için Windy’nin “olmazsa olmaz” türünden bir uygulama olduğu rahatlıkla söylenebilir. Uygulama hem iOS hem de Android‘de indirilebiliyor.

İLGİLİ HABERLER