Teknoloji

Windows’un bir sonraki sürümü “Blue” kod adıyla anılıyor

Microsoft Windows 8’i 26 Ekim tarihinde yayınlayacak, ancak şirketin işletim sisteminin bir sonraki iterasyonu olarak nitelendirilen Windows 9 için çoktan çalışmalara başladığına dair haberler de gelmeye başladı. ZDNet’in Microsoft konusunda sağlam kaynaklara sahip olan yazarı Mary Jo Foley’in yazdığına göre bir sonraki nesil işletim sistemi bu adı taşımayabilir. Kaynakların belirttiğine göre gelecek versiyon “Blue” kod adıyla anılıyor. Aslına bakarsanız, üzerinde çalışmalar yapılan Blue’nun çıkışı için 2013 yazının işaret ediliyor olması bunun yepyeni bir büyük sürüm olmak yerine “service pack” niteliği taşıyacak ara güncelleme olacağı ihtimalini akıllara getiriyor.

Ancak şunu da unutmamak gerek. Mobil ile masaüstü arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor. Bildiğiniz gibi mobil işletim sistemleri tarafında her yıl yepyeni, büyük ve kapsamlı olarak nitelendirilen bir güncelleme görmekteyiz. Buna Microsoft’un da Windows Phone işletim sistemiyle katıldığını söyleyebiliriz. Bir taraftan OS X’e baktığımızda Apple’ın da her yaz yepyeni bir sürümü çıkardığını görüyoruz. Microsoft’un masaüstü işletim sistemlerinde ise şimdiye kadar her üç yılda bir büyük sürümün çıkarılması gibi bir durum söz konusu. Bununla birlikte şirketin Windows 8 ile birlikte Windows 7’den terfi işlemini 40 dolar gibi nispeten daha makul bir fiyata çektiğini görüyoruz. Bu durumda şirketin gelecek yıllarda Apple’ın yolunu izleyip her yıl yeni bir Windows sürümüyle karşımıza çıkmasını bekleyebiliriz. Sonuç olarak üç yıl aralıklarla sunulacak kapsamlı yenilikler, yeniliklerin miktarı yıllara bölüştürülerek, her yıl çıkacak yeni sürümlerle kullanıcılara sunulabilir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi Windows 8 26 Ekim tarihinde yayınlanacak, Windows 7 kullanıcıları 40 dolar ödeyerek bu yeni işletim sistemine geçiş yapabilecek. Ayrıca Windows 8’in test versiyonlarındanbirini kullanan kullanıcılar da aynı ücretle bu yeni işletim sistemini kullanmaya başlayacak, yüklenmiş olan dosyalarını koruyabilecek. Ancak önemli kullanıcı dosyalarının bu güncelleme sürecinde silineceğini de söyleyelim.

İlgili >> ZDNet

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER