Teknoloji

Windows ARM versiyonunun resmi adı Windows RT oldu, ona Windows 8, Windows 8 Pro ve Windows 8 Enterprise eşlik edecek

Microsoft, Windows 8’in tüm versiyonlarını resmen duyurdu. Windows’un ARM işlemciler üzerinde çalışacak versiyonunun adı Windows RT olacak. Onunla birlikte Windows 8, Windows 8 Pro ve Windows 8 Enterprise versiyonları bulunacak. Kurumsal sürümde sanallaştırma ve şifreleme gibi ticari kullanıcıları ilgilendiren işlevler bulunacak. Windows Media Center Windows 8 Pro’nun ayrı bir eklentisi niteliğini taşıyacak.

Windows’un gelecek versiyonunun adında işlemci tipine göre ayrıştırma yapılması gerçekten ilginç. x86 tabanlı makinelerde yer alacak işletim sisteminden Windows 8, ARM işlemcili cihazlarda çalışan işletim sisteminden Windows RT olarak bahsedeceğiz. Bu ayrım, her iki işletim sisteminin tüketicilere tamamen ayrı deneyim sunduğunun bir göstergesi de sayılabilir. Windows RT’nin bir başka farkı da ayrı olarak satılmayacak olması. Bu işletim sistemi sadece ARM tabanlı cihazlarda önceden yüklenmiş olarak gelecek. Bu, Microsoft’un Windows için yıllardır sürdürdüğü geleneksel satış biçiminden az da olsa sapması anlamına geliyor. RT için benimsenen bu yeni stratejinin temelinde tablet gibi ARM tabanlı cihazlar olacak ve böylelikle daha entegre bir çözüm sunulacak.

Windows RTde Office paketi bulunacak, ancak bunun dışında herhangi bir masaüstü uygulaması ARM makinelerine yüklenemeyecek. Windows RT için geliştirme çalışmaları yapacak yazılımcıların odaklanacağı nokta Metro tarzı uygulamalar olacak. Windows RT’de geleneksel Windows Media Player multimedya istemcisi, Windows 8 Pro ve Enterprise sürümünde yer alan birçok kurumsal özellik de yer almayacak.

Microsoft’un bu hamlesi özellikle Windows RT’nin sınırlarını belirgin şekilde çiziyor. ARM cihazlarını Windows RT altında toplamak masaüstü işlevlerin ve özellikler listesinin fazlasıyla kısıtlanması anlamına geliyor. Yine de, Windows RT’nin özellikle tablet ve onun türevi cihazlar için yeterli kullanıcı deneyimi sunacağını ümit etmekten başka yapacağımız bir şey yok.

İlgili – Microsoft

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER