Teknoloji

Windows RT jailbreak edildi, ARM tabanlı masaüstü uygulamaların çalışması önündeki engel kalktı

Microsoft’un Windows RT işletim sistemi de nihayet jailbreak edilen işletim sistemleri arasına katıldı. “clockr” rumuzlu güvenlik araştırmacısı tarafından geliştirilen bir yöntem masaüstü uygulamaların Microsoft’un ARM tabanlı işlemci barındıran cihazlarda çalışan işletim sisteminde yürütülmesine izin veriyor. Microsoft’un eklediği ve  ARM tabanlı masaüstü uygulamaların çalışmasını engelleyen bir ayar değiştirilerek normalde izin verilmeyen masaüstü uygulamaların çalışması mümkün kılınıyor.

microsoft-surface-rt-inceleme-00001

Bellekteki ayarı kullanan bu yöntem sayesinde Windows RT üzerinde ARM işlemcilerde çalışacak şekilde derlenmiş masaüstü uygulamalar çalıştırılıyor. Bu anlamda söz konusu girişimi bir jailbreak olarak nitelendirebiliriz. Yine de, x86 tabanlı masaüstü uygulamaları ARM tabanlı sistemlerde çalıştırmak yine mümkün olmayacak, ne de olsa bu tür uygulamaların ARM işlemcileriyle uyumlu hâle gelmesi için yeniden derlenmesi gerekiyor. Ancak bu açığın bulunmasının ardından x86 tabanlı mevcut masaüstü uygulamaları ARM tabanlı hâle getiren ve bunları jailbreak edilmiş Windows RT sistemlerin kullanımına sunan birçok yazılımcı veya korsan görebiliriz. Bu arada söz konusu açığı yararlı olması için işletim sistemi her defa başlatıldığında bir işlem gerçekleştirmek gerekiyor. Bu işlemin etkisi de cihaz yeniden başlatılıncaya kadar sürüyor.

Microsoft Windows RT tabletlerde batarya ömrünü herşeyden önemli tutuyor, bu nedenle yerleşik uygulamalar ve Office 2013 RT dışında hiçbir masaüstü uygulamanın çalışmasına izin vermiyor. Engelin kaldırılmasıyla birlikte ARM tabanlı masaüstü uygulamaların Windows RT cihazları üzerinde çalıştırılabilecek olması batarya ömrüne tabii ki olumsuz yönde etki yapacaktır. Yine de, yukarıda belirttiğimiz gibi Windows RT yüklü tablet ve bilgisayar sahiplerini memnun edecek birçok masaüstü uygulamayı yakın gelecekte görebiliriz. Tabii, şu anda konuyu incelemekte olan Microsoft engelleyici bir hamle yapmazsa.

İlgili >> On the Surface of Security

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER