Manşetler

Windows Phone 8 ve yepyeni başlangıç ekranı ile tanışın

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, Windows Phone’un gelecek nesil sürümü Windows Phone 8’i görücüye çıkardı. San Francisco’da düzenlenen Windows Phone Summit etkinliğinde tanıtılan yeni nesil işletim sürümü Microsoft’un şimdiye kadarki en gelişmiş işletim sistemi olarak nitelendiriliyor ve bu yılın sonlarına doğru çıkacak yeni Windows Phone telefonlarında yüklü gelecek.

Windows Phone 8’in birçok yeni özelliği hiç de sürpriz sayılmayacak şekilde Windows’tan geliyor. Windows Phone 8 ile Windows 8 aynı teknolojiden besleniyor, böylelikle tüketiciler, yazılımcılar ve kurumlar için yepyeni özellikler Windows 8 ile aynı anda Windows Phone 8 ile de sunulmuş 0lacak.

Tablet ve PC’lerde yüklü gelecek Windows 8’in en büyük yeniliği Metro adı verilen yeni Başlat ekranıydı. Windows Phone 8 de bu Başlat ekranından izler taşıyacak. Windows Phone’un gelecek nesil versiyonu Windows 8’in çekirdek teknolojisinden yararlanacağı için bu iki işletim sistemi ağ, güvenlik, medya ve web tarayıcı teknolojilerini, aynı zamanda dosya sistemini paylaşacak. Microsoft’a göre bu şekilde daha iyi performans, daha fazla özellik, yazılım geliştiricileri ve donanım üreticileri için daha hızlı şekilde yenilikler geliştirme fırsatı sunacak.

Microsoft Windows Phone’un yeniliklerini aşağıdaki maddelerle özetleyebiliriz:

  • Çok çekirdekli işlemci desteği: Windows Phone şu anda sadece tek çekirdekli işlemcilerde çalışıyor. Windows temellerinden yararlanılması sayesinde çoklu çekirdek desteği de mümkün hâle gelecek. Bu durum iki, dört veya daha fazla çekirdekli işlemci sahibi Windows Phone cihazlarıyla tanışacağımız anlamına geliyor.
  • Büyük ve daha keskin ekranlar: Windows Phone 8 ile birlikte 1280 x 768 ve 1280 x 720 gibi iki yeni çözünürlük desteği geliyor. Bu da giderek popülerleşen üst sınıf cihazlarda yer alan 720p ekranların birkaç ay sonra Windows Phone cihazlarında da karşımıza çıkacağını işaret ediyor.
  • Daha esnek depolama: Windows Phone 8 çıkarılabilir microSD kartları destekliyor. Bu sayede kullanıcıların fotoğraf, müzik, video veya önemli dosyaları için daha fazla depolama alanı imkânı doğmuş olacak.
  • NFC üzerinden kablosuz paylaşım: Yakın Alan İletişimi teknolojisi giderek popülerleşiyor, telefonlar veya destekleyen diğer cihazlar arasında kısa mesafelerde kolay paylaşım imkânı sunuyor. Windows Phone 8 ile birlikte fotoğraf, Office dokümanları, kontak bilgileri gibi bileşenler çok daha basit ve pratik şekilde paylaşılabilecek. Yani, NFC destekli Windows Phone cihazları gerçek olmak üzere.
  • Internet Explorer 10: Windows Phone’un gelecek nesil versiyonu Windows 8 PC ve tabletlerde de bulunacak Internet Explorer 10 ile birlikte gelecek. Microsoft’un söylediğine göre IE10 daha hızlı ve daha güvenli olacak. SmartScreen Filter gibi phishing karşıtı özelliklerden zararlı site ve yazılımlardan korumaya kadar çeşitli özellikleri bünyesinde barındıracak.
  • Wallet: Windows Phone 8’de gelecek dijital cüzdan özelliği sayesinde banka veya kredi kartları, kuponlar, biniş kartları, para veya alışverişle ilgili çeşitli kartlar tek bir cihaz üzerinde depolanıp kolaylıkla ve güvenli şekilde kullanılabilecek. Mobil operatörün sağlayacağı güvenli SIM kart yardımıyla da telefonu basitçe dokundurarak uyumlu ödeme terminallerinden ödemeler gerçekleştirilebilecek.
  • Haritalar ve yol tarifleri: Windows Phone 8 ile birlikte Nokia’nın haritalandırma sistemi platformun bir parçası hâline geliyor. Nokia’nın bu alandaki tecrübesi ve ürünleri malum. Birçok ülkenin detaylı haritaları ve yol tariflerinden çok yakında Windows Phone 8 kullanıcıları da yararlanacak. Ayrıca haritaları telefona kaydedip internet bağlantısının olmadığı durumlarda harita işlevlerinden yararlanma fırsatı da sunulacak.
  • Uygulamalar ve oyunlar: Windows Phone 8’in Windows çekirdeğinden güç alması sayesinde Microsoft’un söylediğine göre daha mükemmel uygulamalar, özelllikle de oyunlar bu platformda bulunacak.

Yukarıda belirttiğimiz gibi Windows Phone 8 ile birlikte yepyeni bir başlangıç ekranı sunulacak. Microsoft, Windows Phone 8’in başlangıç ekranında özelleştirilebilir olmasına biraz daha odaklanmış gibi görünüyor. Canlı Kareler olarak Türkçeleştirebileceğimiz uygulama kısayollarının statik yapısı Windows Phone 8 ile birlikte daha dinamik hâle dönüştürülüyor. Kareler için üç farklı boyut imkânı sunuluyor. En küçüğü seçenler uygulamanın bildirimlerini veya güncellemelerini minimum şekilde alacak. Buna karşılık canlı karenin boyutunu büyütenler çok daha fazlasını alma imkânına sahip olacak. Örneğin e-posta uygulaması için en küçük kareyi kullananlar sadece gelen yeni e-posta sayısını görmekle yetinecek, buna karşılık e-posta uygulamasının canlı karesini daha büyük kullanan, hata bir satıra yayan bir Windows Phone 8 kullanıcısı gelen yeni mesaj sayısının yanı sıra bunların özetini de görüntüleme fırsatı bulacak. Aşağıdaki video Windows Phone 8 ile birlikte sunulacak yeni başlat ekranını çok güzel bir şekilde anlatıyor, izlemenizi tavsiye ederiz.

Galeri: Windows Phone 8 Başlangıç Ekranları
[nggallery id=958]

İLGİLİ HABERLER