Manşetler

Windows Phone 8.1 ile ilgili yeni detayları sızan ön izleme sürümünden öğreniyoruz

Microsoft Windows Phone 8.1 Yazılım Geliştirme Alet Çantasını (SDK) geliştiricilerle paylaşmaya başladı, bunun sonucunda sızıntılar da kaçınılmaz oluyor.

nokia-lumia-1520-on-inceleme-00001

Bir geliştirici Reddit üzerinden Windows Phone 8.1 SDK’sı içinde keşfedilen tüm güncellemelerin detaylarını paylaştı. Dikkat çeken ilk büyük değişiklik Windows Phone ve Windows RT’nin birleşmesinin işaretleri oluyor. Microsoft bu planla ilgili ipuçlarını bir süredir veriyordu ve SDK içinde de, Windows Mağaza ve Windows Phone Mağaza uygulamalarının aynı HTML ve JavaScript kodlarını paylaştığı Evrensel Uygulama desteğine rastlanıyor.

Hem tablet hem de telefonlarda çalışabilecek uygulamaları geliştirmenin ne kadar kolay olacağı bilinmemekle birlikte, bu desteğin bulunması Microsoft’un evrensel uygulama fikrine bu güncellemeyle birlikte daha da yoğunlaşacağını gösteriyor. Ayrıca Microsoft Windows Phone 8.1 için .appx uzantılı uygulama dosyası paketleme formatına geçiyor. Aynı format şirket tarafından Windows 8 uygulamaları için de kullanılıyor.

microsoft-wp-8-1-sizinti-110214-1

Özellikler bakımından bakıldığında, Microsoft’un Windows Phone 8.1 kullanıcılarına varsayılan mesajlaşma uygulamasını değiştirmelerini sağlayacak değişiklikler hazırladığı görülüyor. Bir ekran görüntüsü farklı uygulamaları kullanarak mesaj alma ayarını gösteriyor. Microsoft daha önce benzer bir değişiklik yaparak geliştiricilerin kamera uygulamalarını varsayılan olarak belirlemelerine imkan tanımıştı.

Diğer değişiklikler arasında yeni bir “Pil Gücü Algılama” özelliği bulunuyor. Bu işlev sayesinde pil ömrü takip ediliyor ve görüntüleniyor. VPN desteği, SkyDrive adının OneDrive olarak değiştirmesi de dikkat çekiyor. Reddit kullanıcısının dikkat çektiği bir başka ayrıntı da Müzik ve Video uygulamalarının birbirinden ayrılması oldu, bundan dolayu Müzik + Videolar uygulaması da rafa kalkmış oluyor. Ayrıca yeni bir podcast uygulamasının geleceği de söyleniyor, ancak bunun uluslararası pazarı destekleyip desteklemeyeceği şu an için bilinmiyor.

Microsoft çoklu görev tarafında da bazı değişiklikler yapacak gibi görünüyor. Yazılımcıların belirttiğine göre geri butonu bundan böyle uygulamanın sonlandırılmasına neden olmayacak. Bunun yerine uygulamalar, tıpkı Windows 8’de olduğu gibi arka planda asılı kalacak. Çoklu görev görünümü içinde herhangi bir uygulama resmini aşağı sürüklemek uygulamayı kapatacak. Bu nedenle bundan böyle kapat tuşuna tıklatmaya da gerek kalmayacak. Ayrıca Microsoft dahili kamera uygulamasında da değişiklikler yapmayı planlıyor. Üstte yer alacak bir çubuk üstünde Lensler, flaş, ön ve arka kamera seçimi gibi seçenekler bulunurken aşağıdaki çubukta da fotoğraf çekimi, video kayıt ve burst modları arasında geçişi sağlayacak kontrol yer alıyor.

microsoft-wp-8-1-sizinti-110214-2

Geliştiricilerin dikkat çektiği bir başka değişiklik de hesap ayarları içine iCloud seçeneğinin eklenmesi ve dahili Facebook işlevi içinde değişiklikler yapılması. Microsoft Windows Phone 8.1’de Facebook hesap seçeneğini kaldıracağa ve Fotoğraflar uygulaması içinde de Facebook entegrasyonuna son vereceğe benziyor. Ancak Twitter hâlâ varlığını korumaya devam ediyor. Bu nedenle Facebook’un eksikliği SDK’daki bir hata da olabilir, ya da tıpkı Windows 8.1’de de olduğu gibi Microsoft dahili Facebook entegrasyonundan uzaklaşıyor olabilir.

Internet Explorer mobil tarayıcısı da değişikliklerden nasibini alıyor gibi görünüyor. YouTube Windows Phone uygulaması nedeniyle Google ile kavga eden Microsoft, 8.1 güncellemesiyle birlikte YouTube videolarının davranışını değiştirecek gibi görünüyor. Yazılımcılar sayfalara eklenmiş videoların kolaylıkla oynatıldığını, Microsoft’un daha önce yaptığı gibi tam ekranda video oynatımının yapılmadığını belirtiyor.

Microsoft’un Cortana adında bir kişisel asistan üzerinde çalıştığı söyleniyordu, ancak görünüşe göre bu alet çantası en azından şimdilik bu işlevi barındırmıyor. Geliştiriciler ara butonu ve Bing ile ilgili tüm işlevlerin hata verdiğinin; bunun da Microsoft’un söz konusu işlevi henüz gizli tuttuğuna dair önemli bir kanıt olduğunun altını çiziyor.

Microsoft Windows Phone 8.1’in ön izleme sürümünü Build konferansında geliştiricilere sunmayı planlıyor. Bu ön izleme sürümü cihazlara yüklenebilecek. Bugün meydana gelen sızıntıların hepsi Windows Phone 8.1’de yapılacak değişikliklerin tümünü içermiyor. İlerleyen günlerde yeni ipuçlarının ortaya çıktığını görebiliriz. Onları da aktarmaya devam edeceğiz.

İlgili >> Reddit

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER