Manşetler

Sızan ekran görüntüsü Windows Phone 8.1’de sanal navigasyon tuşlarını işaret ediyor

Microsoft yakında çıkacak Windows Phone 8.1 güncellemesini kendi bünyesinde gizli şekilde test etmeyi sürdürüyor, ancak sızan bir ekran görüntüsü bu yeni sürüm hakkında önemli bir ipucu verdi. @evleaks tarafından sızdırılan küçük bir görsel yakın gelecekte Windows Phone işletim sistemine ekran üstü kontrol tuşlarının geleceğini işaret ediyor.

nokia-lumia-1020-inceleme-00023

Paylaşılan görüntüde standart geri, Windows ve arama tuşları görünüyor. Mevcut Windows telefonlarında bu tuşlar fiziksel biçimde ve ekranın altında yer alıyor. Microsoft’un fiziksel tuşlar yerine, tıpkı Android’de olduğu gibi yazılım tabanlı sanal tuşları kullanıma sunmayı test ettiği söyleniyordu.

Microsoft cihaz üreticilerinin masraflarını azaltmak amacıyla fiziksel tuş konusundaki dayatmalarını kaldırmayı planlıyor gibi görünüyor. Bu durumda cihaz üreticilerinin elinde ekran üstünden çalışacak sanal navigasyon tuşları sunmak gibi bir seçenek bulunacak, ekran altında fiziksel tuş barındırmayan cihazlarda bu işlevler sanal ekran tuşları yardımıyla gerçekleşecek. Fiziksel tuşlara sahip olan cihazlarda ise ekranın alt kısmında sanal tuşlar görmeyeceğiz.

windows-phone-8-1-sanal-navigasyon-dedikodu-141212

Her ne kadar maliyeti azaltmak amacıyla getirildiği düşünülse de, planlanan bu değişiklik sayesinde Android cihaz üreticileri donanımlarının Windows Phone tabanlı versiyonlarını da çıkarma imkanına kavuşabilir. Microsoft bazı üreticileri Android cihazlarını Windows Phone ile sunma konusunda ikna etmeye çalıştığı bir süredir konuşuluyor. Hatta son olarak yazılım şirketinin cihaz üreticilerini platforma çekmek amacıyla Windows Phone lisans ücretlerini kaldıracağı da iddia edilmişti.

@evleaks tarafından sızdırılan ekran görüntüsü çok fazla ipucu vermiyor, ancak birkaç ay içinde gelmesi muhtemel yeni sızıntılarla daha fazla şey öğrenmiş olacağız. Bu durum gelecek yıl düzenlenecek ve nisan ayında gerçekleşmesi muhtemel BUILD 2o14 konferansına kadar devam edecektir. Söz konusu etkinlikte Windows Phone 8.1’in kapsamlı tanıtımının yapılması bekleniyor.

Bu arada Windows Phone 8.1’de sanal navigasyon tuşlarının dışında bildirim merkezi, “Cortana” olarak anılan kişisel asistan, Skype ile ilgili yenilikler ve çeşitli kullanıcı arayüzü değişikliklerinin bulunacağı tahmin ediliyor.

İlgili >> Twitter (@evleaks), The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER