Teknoloji

Windows Phone 7’nin uygulama geliştirme şartları internete sızdı – Galeri

MIX 2010 program geliştiriciler konferansında Microsoft’un Windows Phone 7 ile ilgili uygulama geliştirme programının ayrıntılarının ortaya çıkması bekleniyor. 15-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek bu konferansın öncesinde fazlasıyla dedikodu ve merak uyandırıcı ayrıntı duyacağız, hatta duymaya başladık bile.

Microsoft’un Windows Phone 7.0 işletim sisteminin uygulama platformuyla ilgili Ocak ayında yayınladığı üç resmi belge intenete sızdı. Söz konusu belgeler WPOS 7.0’ın ZuneHD gibi Silverlight, XNA ve .NET Compact Framework etrafında inşa edildiğini gösteriyor. Bu, Microsoft’un geçmiş mobil işletim sistemleriyle araya bir çizgi çekip yeni bir başlangıç yapacağını gösteriyor. Doğal WPOS 7.0 uygulamaları OEM’lerin ve mobil operatörlerin erişimine kapatılarak uygulamaların bir telefona ya da bir mobil şebekeye indirgenmesinin önüne geçilmesi aamaçlanıyor. Hatta söz konusu kuruluşlar kısıtlı sayıda kontrol edilebilir API kaynağına erişebilecek. Microsoft uygulama kayıt ve yapılandırma süreçlerini sıkı bir şekilde kontrol edecek. Görünüşe göre, Microsoft da Apple’ın katı kurallarını uygulamaya hazırlanıyor.

Beklediğiniz gibi, Windows Phone 7 işletim sistemi multitasking yani aynı anda birden fazla uygulama çalıştırma desteğine sahip. Ancak Microsoft OEM, mobil operatör ya da bağımsız yazılım üreticilerinin geliştirecekleri yazılımların arka planda çalışacak ayarlayabileceği anlamına gelmiyor. WPOS 7.0 için kullanılacak temel geliştirme araçlarının arasında Microsoft’un Visual Studio 2010’u ve Express Blend bulunuyor. Bu iki araçla birlikte Windows Phone emülatörü de kullanıma açılacak. İlgilenenler ve İngilizce bilenler için ilgili dökümanlar yazının devamındaki galeride yer alıyor.

Galeri: Microsoft Windows Phone 7.0 uygulama programı belgeleri
[nggallery id=252]

İlgili – XDA-Developers

İLGİLİ HABERLER