Teknoloji

Windows Phone 7 Series resmiyet kazandı, Microsoft bu sefer kazanmaya oynuyor

Windows Phone 7 Series… Bu ismi sık duymaya alışın. Microsoft en iddialı projelerinden bir tanesini, Windows Mobile markasının değiştirilmesini, yenilenmesini bugün resmileştirdi. Şirket yeni işletim sistemini Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi 2010 etkinliğinde tanıttı ve eğer basın bültenine bakacak olursak, daha herşey yeni başlıyor.

Yeni işletim sisteminde Microsoft’un geçmiş mobil denemelerinden eser yok, hem görünüş hem de altta çalışan kodlar, herşey tamamen yeniden yapılandırılmış. 7 Series, Windows Mobile’ı temeleden değiştiriyor. Tamamen farklı bir ana ekran ve kullanıcı arayüzü deneyimi bu işletim sisteminin sundukları arasında. Xbox LIVE ve Zune entegrasyonu, yenilenmiş ve geliştirilmiş sosyal ağ araçları Windows Phone 7 Series’in öne çıkan detayları olarak sayılabilir. Başlangıç ekranı dikey olarak gezinebilen “hücreler” ile değiştirilmiş. Bu hücreler uygulamalara, kişilere ve bileşenlere kısa yoldan ulaşma imkanı sağlıyor. İşletim sisteminin görünümü de radikal değişikliklere uğramış, Zune HD tarafından sunulan arayüz tasarım aşamasında temel alınmış gibi görünüyor. Menüler için büyük ve ikonik yazılar kullanılmış, içerik geçişlerindeyse birbirinden tamamen farklı görüntülerle karşılaşacaksınız. Öte yandan, işletim sistemi sosyal ağ ile fazlasıyla entegre olmuş durumda. Telefonda yer alan kişilerin kendilerine özel kontakt sayfalarında farklı sosyal ağ servislerinden çekilen durum güncellemelerine de yer verilirken, yine Facebook gibi servislerde yüklü olan fotoğraflarda küçük resimler halinde gezinmek mümkün oluyor. Xbox entegrasyonuysa LIVE oyunlarını, avatarları ve profilleri içeriyor. Müzik ve video tarafına bakacak olursak, Zune HD’deki deneyimin birebir kopyalandığına tanık oluyoruz. Buna FM radyo da dahil.

Markayı yeniden tanımlamanın yanı sıra, şirket donanım ve kullanıcı deneyimine dikey bir yaklaşım getirecek gibi görünüyor. 7 Series cihazları için sıkı özellik gereksinimlerinin belirlenmesi bunun bir örneği. İşlemci, işlemcinin hızı, ekranın en-boy oranı, çözünürlüğü, bellek kapasitesi ve hatta tuş konfigürasyonu Microsoft tarafından kurallara bağlanmış. Sense ya da TouchWiz gibi operatör ya da partner düzenlemelerine ise soğuk bakılıyor. Aslında Microsoft bu noktada haklı. Çünkü şirket tek bir Windows Phone kimliği istiyor ve ortaklara göre bunun yeniden düzenlenmesini istemiyor. Windows Phone 7 Series telefonların birbirine çok benzediğine tanık olabilirsiniz. Yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekranlarıyla, sadece üç tuşlu dış tasarımlarıyla birbirinden ayırt etmek çok zor olabilir.

Windows Phone 7 Series’in ortaklık yelpazesiyse oldukça geniş. Aralarında AT&T, Deutsche Telekom AG, Orange, SFR, Sprint, Telecom Italia, Telefónica, Telstra, T-Mobile USA, Verizon Wireless ve Vodafone gibi devlerin yer aldığı mobil operatörler ve Dell, Garmin-Asus, HTC, HP, LG, Samsung, Sony Ericsson, Toshiba ve Qualcomm gibi donanım üreticileri Windows Phone 7 Series işinde Microsoft ile birlikte hareket edecekler. Mobil Dünya Kongresi’nde üçüncü parti ortakların geliştirdiği özel bir cihaz görmek mümkün olmayacak. Ancak demo amacıyla getirilen Windows Phone 7 Series işletim sistemiyle çalışan cihazlar fuar alanında olacak. Windows Phone 7 Series telefonların yıl sonuna doğru piyasaya çıkması bekleniyor.

Windows Phone 7 Series arayüzüne ait bazı fotoğrafları yazının devamında bulabilirsiniz.

Galeri: Windows Phone 7 Series arayüzü
[nggallery id=246]

İlgili – Engadget: Basın Bülteni

İLGİLİ HABERLER