Manşetler

Windows Internet Explorer 9 kullanıcıları daha güzel bir web’de oynatacak

Microsoft’un Internet Explorer’ı yeniden canlandırma ve bu emektar internet tarayıcısını Google Chrome gibi yıldızı yükselenlere karşı daha da rekabetçi hâle getirmek için yapmış olduğu çalışmaların meyvesi olan Internet Explorer 9’un final versiyonunun duyurusu gerçekleştirildi. Internet Explorer 9’un ilk beta sürümü geçtiğimiz eylül ayında çıkmıştı. Bunu geçtiğimiz ya çıkan ve final sürüm öncesi son ayak olan IE9 Sürüm Adayı izlemişti.

Internet Explorer 9’un beta sürümü oldukça büyük bir ilgiyle karşılanmıştı. İlk iki gün içinde 2 milyon kez indirilen beta sürümü, beta periyodu boyunca toplam 25 milyon kere indirilme başarısı gösterdi. Aslına bakarsanız bir Microsoft internet tarayıcısına bu kadar büyük çapta ilgi gösterilmesi biraz şaşırtıcı, ancak şirketin IE9′ da yaptığı iddialı yenileme çalışmaları kullanıcıların ilgisini çekmiş ve bu yenilikleri kendi gözleriyle görme isteği doğurmuş olmalı.

Internet Explorer 9 Microsoft için önemli bir durak. Tasarımı giderek sadeleştirilen bu internet tarayıcısının alt tarafında modern teknolojiler de bulunuyor. Hızlı bir Javascript işleme makinesi ve HTML5 desteği bunlardan iki tanesi. Ayrıca IE9 web sayfalarını işlerken donanım tabanlı hızlandırma desteğinden de yararlanıyor. Üstelik Chrome ve Firefox gibi teknoloji hastalarının tercihi internet tarayıcıları bu desteği henüz sunamadılar.

Microsoft yeni IE9’da Google Chrome’un minimal tasarımını ödünç alarak tarayıcının adres çubuğunu sekmelerin yanına çekti ve web siteleri için daha geniş bir alan açtı. Ayrıca bu adres çubuğuna bazı yeni özellikler de ekledi. Kullanıcılar aramalarını doğrudan adres çubuğu üzerinden gerçekleştirebilirken, arama sonuçları da doğrudan bu adres çubuğu içinde görüntülenebiliyor. Adres çubuğu varsayılan arama motoru olarak Microsoft’un Bing’ini kullanıyor, ancak bunu Google, Amazon ve diğerleriyle değiştirmek de mümkün.

Yapılan ölçüm ve karşılaştırmalar, Internet Explorer 9’un Firefox’un son versiyonundan daha hızlı olduğunu gösteriyor. Ancak bu noktada karşılaştırmanın Firefox 4 beta sürümleriyle yapılmadığını söyleyelim. Microsoft’un internet tarayıcısı Chrome ve Firefox’a bir türlü ısınamayan kullanıcıları kendine çekecek kadar hızlı. Ancak IE9’un esas değerini teknolojiyle yakından ilgilenenlerin aşina olduğu hız ve özellikleri genel kullanıcılara ne kadar sunduğuyla belirlenecek. Genellikle ek bir internet tarayıcısı yüklemeyen ve kendisine sunulanla yetinen kullanıcılar bakalım IE9 ile önceki Internet Explorer sürümleri arasında ne kadar fark görecek?

İlgili – Microsoft IE9

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER