Teknoloji

Windows için Chrome 23 video kodlama ve Do Not Track yenilikleriyle geldi

Google, Windows’a özel Chrome internet tarayıcısının 23 numaralı yeni versiyonunu yayınladı. Bu yeni versiyon kullanıcıların cihazlarının batarya ömrünü koruyacak çeşitli yenilikler de içeriyor. Windows için Chrome yazılımının önceki versiyonlarının aksine bu son versiyon geliştirilmiş video kodlama özelliği de barındırıyor, böylelikle video işleme sırasında donanım kaynaklarının kullanımı azaltılıyor, sonuç olarak batarya ömrü de artırılmış oluyor. Bu önemli yeniliğin yanı sıra aralarında “Do Not Track” (Beni İzleme) adı verilen özellik de eklendi.

Video kodlama ile ilgili yenilik sonucunda bu görevler CPU’dan GPU’ya kaydırılıyor, bu da daha az güç tüketimi anlamına geliyor. Google’ın bu yeni özellikle ilgili yaptığı testler sayesinde yüzde 25 oranında bir pil ömrü artışının sağlandığı belirtiliyor. Google yazılım mühendisi Ami Fischman’ın söylediğine göre Chrome’u Windows üzerinde kullananlar daha uzun bir batarya ömrünü deneyimleyecek, YouTube gibi video paylaşım sitelerinde izledikleri videolar bataryalarından daha az götürecek.

Windows için Chrome 23’ün diğer önemli bir özelliği olan “Do Not Track” de şimdiye kadar Internet Explorer, Firefox veya Opera gibi internet tarayıcıları tarafından bir süredir sunulmaktaydı. Bu özelliği aktifleştiren Google Chrome kullanıcıları da artık web sitelerine kendilerinin hareketlerini izlememeleri konusunda taleplerini belirtmiş olacaklar. Fischman Google’ın “Do Not Track” isteklerinin işlenmesi konusunda bir standardın yakalanması için diğerleriyle birlikte çalıştığını da belirtti.

Bu iki yenilik dışında web sitesinin URL’sinin hemen yanında yer alan bir ikona tıklanarak erişilen menüde bulunan izin yığını da mevcut. Sözünü ettiğimiz ikona tıklandığında bir menü açılıyor ve sistemin web kamerasına veya mikrofonuna erişim gibi hangi izinlerin değiştirilebileceğini gösteriyor. Halbuki daha önceleri kullanıcıların tarayıcının “Ayarlar” seçenekleri altına gidip bu izinleri değiştirmesi gerekiyordu.

İlgili >> Chromium Blog

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER