Teknoloji

Microsoft’un Mac mini’ye benzeyen Arm tabanlı geliştirici bilgisayarı çıktı

windows dev kit 2023

Microsoft pazartesi günü, geliştiricilerin Windows 11 için yerel Arm uygulamaları oluşturmasına fırsat tanıması amacıyla tasarlanmış, Mac mini’yi andıran masaüstü bilgisayarını tanıttı. Daha önce Project Volterra adıyla bilinen ve şimdi Windows Dev Kit 2023 resmi adıyla duyurulan ürünün 599 dolarlık yurt dışı fiyatı bulunuyor.

Windows Dev Kit 2023, bugün itibarıyla ABD, Almanya, Avustralya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Japonya ve Kanada’da satışa sunuluyor. Daha çok geliştiricilere hitap eden bir cihaz olsa da, küçük boyutlu bir Windows Arm makinesi isteyen herkes de bunu satın alabilecek.

Windows Dev Kit 2023, 32 GB RAM ve 512 GB NVMe depolama alanına sahip ve Qualcomm’un Snapdragon 8cx Gen 3 platformu tarafından destekleniyor. Ethernet bağlantı noktası ve Mini DisplayPort’un yanı sıra yanlarda iki adet USB-C 3.2 Gen 2 bağlantı noktası ve arkada üç adet USB-A 3.2 Gen 2 bağlantı noktası var.

Ayrıca bu cihazda, geliştiricilerin donanım hızlandırmalı AI görevlerini ve makine öğrenimi iş yüklerini çalıştırmasını sağlayacak olan ve 5G özellikli Surface Pro 9’dakine çok benzeyen bir sinir işleme birimi (NPU) da var. Microsoft, CPU veya GPU performansını etkilemeyen ve etkileyici şekilde çalışan bir arka plan gürültüsü giderme algoritması olan Voice Focus gibi özellikleri güçlendirmek için Windows 11’deki NPU’lardan yararlanmaya başladı.

windows dev kit 2023

Yazılım tarafı, Windows Dev Kit 2023’ün en önemli parçası olacak. Microsoft, geliştiricilerin kullanması için eksiksiz bir Arm yerel uygulamaları araç zinciri sunmak için çalışıyor. Visual Studio 2022 17.4, artık çok daha iyi performansla Arm üzerinde yerel olarak çalışıyor ve .NET 7, Arm için geliştirilmiş performans sunacak. Visual C++ ve Windows App SDK’nın Arm sürümleri için önizlemeler de mevcut durumda bulunuyor.

Windows Silicon & System Integration CVP’den Pavan Davuluri, “Windows on Arm’ı yerel olarak hedeflemek için daha fazla uygulama, araç, çerçeve ve paket taşınıyor ve önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak.” diyor. “Bu arada, Windows 11’in güçlü öykünme teknolojisi sayesinde geliştiriciler, Windows Dev Kit’lerinde pek çok değiştirilmemiş x64 ve x86 uygulamasını ve aracını çalıştırabilecekler.”

Bu arada Windows Dev Kit cihazının kullanıcıları; Microsoft Teams, Office, Edge ve OneDrive eşitlemenin yerel Arm sürümlerine de erişebilecekler. Microsoft, bu cihazın Windows on Arm uygulama geliştirme çalışmalarını teşvik edeceğini umuyor. Böylece en sonunda Arm destekli dizüstü bilgisayarlarda yerel olarak daha fazla uygulamanın çalıştığını görebileceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER