Teknoloji

Windows Arm uygulama geliştiricileri için ucuz PC seçeneği

ecs liva mini box snapdragon

Geliştiriciler, Arm işlemciler üzerinde çalışan Windows sürümü için geliştirdikleir uygulamaları test etme konusunda biraz sınırlı seçeneklere sahipti. Genellikle, yurt dışında 899,99 Amerikan dolarından başlayan fiyatlarla sunulan Surface Pro X gibi pahalı Arm cihazları satın almaları gerekiyordu. Microsoft ve Qualcomm, yurt dışında Microsoft Store’da 219 dolara satılan Snapdragon tabanlı küçük bir bilgisayar olan yeni ECS Liva Mini Box QC710 Desktop ile bu giriş engelini azaltmayı hedefliyor.

QC710, Qualcomm’un Snapdragon 7c Compute SC7180’i, yani şirketin bu yılın başlarında duyurduğu ikinci nesil çip yerine birinci nesil Snapdragon 7c tarafından destekleniyor. Ayrıca 4 GB bellek ve 64 GB depolamanın yanı sıra USB 2.0 Type-A, HDMI, USB 3.2 Gen 1 Type-A, USB Type-C ve microSD yuvası gibi çeşitli genişletme bağlantı noktalarıyla birlikte geliyor.

Başka bir deyişle bu, bir Mac Mini veya diğer tam teşekküllü masaüstünün yerini alacak üst düzey bir donanım değil. Özellikle geliştiricilerin, tüketicilerin daha sonra elbette Surface Pro X gibi daha şık cihazlarda çalıştırabileceği Arm64 uygulamalarını uygun bir fiyat karşılığında test etmeleri amaçlanmıştır. Aynı zamanda, yarım kilonun biraz üzerinde ağırlığıyla bu, ofise getirip getirebileceğiniz bir şey niteliğini taşıyor.

Yüksek profilli sürümler yavaş yavaş bireysel tüketici alanına girdiğinden, şu anda yalnızca bir avuç Arm tabanlı Windows PC ve Chromebook piyasada bulunuyor. Qualcomm’un mayıs ayında duyurulan ikinci nesil Snapdragon 7c işlemcisi, şu anda Lenovo’nun 429 dolarlık Duet 5 Chromebook’una ve Samsung’un 349 dolarlık Galaxy Book Go’suna güç sağlıyor. Ancak uygulama uyumluluğu hâlâ büyük bir bilinmeyen ve birçok potansiyel alıcı için bir engel niteliğini oluşturuyor. Microsoft ve Qualcomm, 219 dolarlık bir geliştirici kitinin var olmasının Arm64 uyumlu uygulamaların ekosistemini oluşturmaya yardımcı olacağını umuyor.

İLGİLİ HABERLER