Teknoloji

Windows 9’un sızan ekran görüntüleri masaüstünün geleceğini gösteriyor

windows-9-teknik-onizleme-sc-120914-2

Windows 9 ekran görüntüleri çok önceden sızmaya başlamıştı, ancak son sızıntılar sayesinde masaüstünün gelecek Windows sürümünde nasıl dönüşeceğini görme fırsatı elde ediyoruz. Alman ComputerBase ve WinFuture siteleri “Windows Teknik Önizleme” olarak adlandırılan ve bu ayın sonunda ya da gelecek ayın başında yayınlanması beklenen sürümden alınmış 20 fotoğrafı yayınladı.

Sızan ekran görüntüleri Microsoft’un yakın iş ortaklarından birine sağlanan erken Windows sürümlerinin birisinden alınmış ve bunlar sayesinde yeni Başlat manüsüne ve Windows görev çubuğunda yapılmış birtakım değişikliklere daha yakından bakma fırsatı elde ediyoruz.

İlk olarak görev çubuğunda Başlat butonunun hemen yanına yerleştirilmiş yeni bir arama ikonu dikkat çekiyor. Ayrıca sanal masaüstleri özelliği için de bir buton yer alıyor gibi görünüyor. Daha sonraki ekran görüntülerinde sanal masaüstleri özelliği de gösteriliyor, Windows masaüstünün altında yer alan bir bölüm yardımıyla sanallaştırılmış masaüstü alanları arasında geçiş yapmak mümkün oluyor. Windows 8 tarzı uygulamaların da masaüstünde kullanılabildiğini, uygulamalar içinde yer alan menülerden arama, paylaşma, oynatma ve ayarlar gibi seçeneklerin gösterildiğini de ekran görüntülerinden anlıyoruz.

Microsoft Windows 9’daki Dosya Gezgini, Masaüstü ve diğer unsurlar için de yeni ikonlar hazırlıyor gibi görünüyor. Bu değişikliklerle kullanıcı arayüzünün görüntüsünün daha da sadeleştirilmesi ve Windows 8’deki “Metro tarzı” görünüm ve hissin daha da artırılması hedefleniyor. Ayrıca erken sürümde Windows görev çubuğunun sistem tepsisi alanından erişilebilen Bildirim Merkezi’nin de yer aldığı dikkat çekiyor. Ayrıca Microsoft görev çubuğu içindeki atlama listesi menülerinde de ufak tefek ayarlamalar yaparak kullanıcı arayüzünü daha da yalın hâle getiriyor.

Teknik Önizleme sürümünde yer almasını beklediğimiz bu değişiklikler erken aşamada yapılmış, final sürümde bulunmayabilir. Yine de, her biri Windows’un masaüstü sürümüne alışmış olan kullanıcılar için memnun edici olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER