Teknoloji

Windows 8’in tüketici ön izleme sürümünde Başlat düğmesi yer almayacak

Microsoft’un bu ay içinde çıkması beklenen Windows 8 Consumer Preview (Tüketici Ön İzleme) sürümünde geleneksel Başlat düğmesini kaldırmak gibi cesur bir adım atacağı söyleniyor. Windows 95 ile birlikte hayatımıza giren ve uzun zamandır kullandığımız bu düğmenin Windows 8 ile birlikte tarihe karıştığını görebiliriz.

Windows 8 Ön İzleme sürümünün 8220 numaralı finale yakın sürümünün ortaya çıkan ekran görüntülerinde Başlat düğmesinin yer alamadığı Super Bar görünüyor. Daha önceki test sürümlerinde Microsoft Başlat düğmesini Metro tarzı arayüzün stiline uygun olacak şekilde düzenlemişti, ancak son sürümde bu düğmeyi tamamen kaldırdığı görülüyor. Ne var ki, Başlat düğmesinin kaldırılması onun işlevlerinin kaybolup gitmesine neden olmayacak.

The Verge’ün Microsoft’taki kaynaklarından edindiği bilgilere göre Microsoft’un Windows 8 geliştirme ekibi Başlat düğmesinin yerini alacak bir “sıcak köşe” üzerinde çalışıyor. Küçük resimler benzeri bir kullanıcı arayüzü Metro veya masaüstü modda bulunacak, bu sayede kullanıcılar Windows masaüstü veya Başlat ekranına herhangi bir yere dokunmadan veya kliklemeden ulaşabilecek. Bu yeni arayüzü açmak için ekranın sol alt köşesine fare imlecini götürmek gerekiyor. Dokunmatik ekranlarda ise bunun bir parmak sürükleme hareketiyle gerçekleşmesi bekleniyor. Eğer masaüstü moddaysanız Metro modunu, Metro modundaysanız masaüstü modunu ön izleme şeklinde göreceksiniz.

Microsoft, ilk kez Windows 8 ile birlikte sunduğu Super Bar’ı tutmaya devam edecek. Masaüstü uygulamalarının ve Internet Explorer 10’un masaüstü versiyonunun kısayolları bu çubukta sabitlenebilecek. Başlat düğmesinin kaldırılması Super Bar’ı tamamen bir kısayol alanı hâline getirecek. Bu arada Windows 8’in final sürümünde Başlat düğmesini yeniden görmek ihtimâl dahilinde bulunuyor. Eğer beta sürecinde talep gelirse yılların düğmesini Windows 8’de de görebiliriz. Yine de, bu ihtimâlin oldukça düşük olduğunu düşünüyoruz.

İlgili – TheVerge

[Görsel – PC Beta]

İLGİLİ HABERLER