Teknoloji

Windows 8’in Metro tabanlı IE10’unda Flash desteği olmayacak, Adobe rahatsız değil

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft Apple’ı izliyor ve kendini Flash’tan uzaklaştırıyor. Şirket Windows 8‘de HTML5’e yönelme kararı almış durumda. Windows 8 Metro arayüzüyle kullanılan dokunma dostu IE10 internet tarayıcısı eklentisiz geliştiriliyor ve çoğunlukla HTML5’e bağımlı olacak.

Windows mühendislik ekibi Metro tarzı kullanıcı arayüzünde internette gezinme deneyimini arttırmak adına eskiden kalan eklenti teknolojilerini iyileştirmek yerine bunlardan tamamen uzaklaşmayı seçmiş gibi görünüyor. Bu eskiden kalan teknolojilerden bir tanesi de Flash. Microsoft’un mühendisleri bu eklentinin birçok popüler sitede kullanıldığını kabul ediyor. Ancak Adobe’nin Flash teknolojisini kullanan bu sitelerin çoğunun Flash eklentisinin bazı cihazlarda kullanılamaması sebebiyle HTML5 video desteği de sunmaya başladıklarına dikkat çekti.

Microsoft’un Flash teknolojisinden uzaklaşması sadece Metro arayüzüyle sınırlı kalacak. IE10’da Flash ve diğer eklentileri kullanmak isteyenler geleneksel masaüstü versiyonuna geçiş yapabilecek. Yine, Metro arayüzünde kalıp tam IE10 deneyimi isteyenler de masaüstü görünümü kullanma seçeneğini tercih edebilecek.

Microsoft’un bu kararına Adobe’den cevap gecikmedi. Şirket, Flash’ın her platformda yolunu bulacağını ve kullanıcılar için en zengin deneyimi sunmak için kullanılan araç olmaya devam edeceğini belirtti. Adobe’nin genel platform yöneticisi Danny Winokur’un Adobe resmi blogunda yaptığı açıklada Windows 8 Metro arayüzünde Flash desteğiyle ilgili hususlara değindi. Winokur Flash’ın Windows 8 masaüstü arayüzünde desteklenmeye devam edeceğini, sadece kullanıcı dostu Metro tablet arayüzünde bulunmayacağını belirtti.

Winokur, Flash tabanlı uygulamaların Adobe AIR yoluyla, Android, iOS ve BlackBerry tablet işletim sisteminde olduğu gibi Windows 8’in Metro versiyonunda çalışmaya devam edeceğini de belirtti. Ayrıca Adobe’nin yayıncı ve geliştiricilere arkasında Flash veya HTML5 olması farketmeksizin, en zengin kullanıcı deneyimini sunmaları için gerekli olan araçları sunmaya odaklandığını vurguladı.

İlgili – Building Windows 8
İlgili – Adobe Blog

İLGİLİ HABERLER