Teknoloji

Windows 8 Metro uygulamaları akıllı bellek yönetimi sayesinde hazırda bekleyip hızlıca başlatılacak – Video

Microsoft, Metro tarzı uygulamaların gücü verimli kullanacak şekilde nasıl çalışabileceklerini daha önce detaylandırmıştı. Şirket şimdiyse bu yöntemin nasıl çalıştığını detaylı bir şekilde anlatıyor.

Windows Store üzerinden indirilebilen Metro tarzı uygulamalar kullanılmadığı süre boyunca bellek tüketiminde bulunmuyor. Arkaplanda müzik çalan veya mesaj alımı ve gönderimi yapan uygulamalar için senaryo odaklı çoklu görev API’ları kullanılabilecek, ancak uygulamaların çoğu basit bir şekilde askıya alınacak. Böylelikle Windows 8 kullanıcıları hızlı bir şekilde yeniden başlatılabilen büyük miktarda eş zamanlı uygulamayı çalıştırma fırsatı bulacak. Bu özellik Windows 8 Tüketici Ön İzleme sürümünde test edilebilir. Microsoft’un hazırladığı ve aşağıda videosu yer alan sunuma göre hazırda bekletilen bir uygulama milisaniyeler içerisinde tekrar aktif hâle geçebiliyor.

Microsoft’un geliştirdiği göntem askıya alınmış bir Metro tarzı uygulamanın kullandığı belleğin geri alınmasına olanak sağlıyor. Eğer işletim sistemi veya açık olan diğer uygulamalar ek alana ihtiyaç duyarsa, Windows 8 askıya alınmış tüm Metro tarzı uygulamaların çalışma kümesini diske yazarak belleği boşaltıyor. Şirketin geliştirdiği hazırda bekletme süreci de benzer bir mantıkla çalışıyor. Windows’un kendisi diske yazılarak hem geleneksel Windows yüklenmesine göre daha hızlı bir yeniden başlatma sürecinin gerçekleştirilmesi sağlanıyor hem de güç tüketiminin artması engellenmiş oluyor. Geleneksel masaüstü uygulamaları arkaplanda çalışırken çalışmalarını askıya almak yerine RAM’i kullanmaya devam eder, bu da bellek yönetim sürecinin tetiklenmesine, fiziksel RAM’in tamamen dolması durumunda verinin diske depolanıp buradan dağıtılmasına neden olur. Microsoft’un Metro tarzı uygulamalarıysa akıllı olarak nitelendirebileceğimiz arkaplanda askıya alma tekniği sayesinde geleneksel yönteme bağlı kalmıyor.

Microsoft, bir Metro tarzı uygulamada hazırda bekletme tekniğinin kullanılması duurmunda uygulamaların yeniden başlama süresinin disk hızına ve uygulamanın büyüklüğüne bağlı olduğunun altını çiziyor. Yine de, şirket süreci mümkün olduğu kadar daha verili hâle getirmek için veriyo yazma ve okuma yöntemini optimize etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Aşağıdaki videonun sunumunu gerçekleştiren Microsoft yöneticisi Bill Karagounis birçok uygulamanın askıda olan bir uygulamanın çalışma setinin tekrar belleğe geri döndürülmesi için geçecek sürenin bir saniyeden az olmasını beklediklerini dile getirdi.

İlgili – Windows 8 Blog

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER