Teknoloji

Windows 8.1’in sızan son erken sürümü yeni bir dosya gezgininin gelişini haber veriyor

Windows 8.1’in yeni bir erken sürümü dosya paylaşım ağlarında dolaşmaya başladı. Böylelikle Microsoft’un Windows 8 güncellemesiyle birlikte neler planladığına dair yeni detaylar da ortaya çıkmış oldu. 9369 sürüm numarasına sahip olan son versiyon, Windows 8.1 üzerinde çalışmaların sürdüğünü gösterecek şekilde çeşitli oynamalar ve değişiklikler içeriyor. Her ne kadar çok önemli değişiklik gözlenmese de, şirketin aynı anda çalışan birden fazla modern görünümlü uygulama için çoklu görev arayüzünü geliştirdiği görülüyor.

windows-8-1-9369-180413

Daha önceki sürümde birden fazla uygulamanın aynı ekranda görüntülenebildiği ortaya çıkmıştı. Sızan son sürüm ise bu alanda geliştirmelerin yapıldığını gösteriyor. İki veya daha fazla uygulama yan yana gösterildiğinde ve yeni bir uygulama ekranda açıldığında, bu yeni pencere ekranın seçilen bölgesinde askıda duruyor. SkyDrive logosunun eklendiği Dosyalar uygulaması da diğer yenilikler arasında yer alıyor. Bu yeniliğin Microsoft’un SkyDrive entegrasyonunun bir uzantısı mı olduğu, yoksa Metro için ayrı bir dosya gezgini aracının mı oluşturulduğunu ise şu an için net bir şekilde söylemek mümkün değil. Her ne olursa olsun, bu yeni uygulama dokunma dostu kullanıcı arayüzüyle bilgisayarda ve SkyDrive’da depolanan dosyaları görüntüleme fırsatı sunuyor.

Microsoft klavye ve fare kullanıcıları için de desteği artıracak gibi görünüyor. Başlat ekranının sol kenarına yerleştirilen yeni bir uygulamalar butonu yardımıyla uygulamalar listesine hızlı erişim sağlanıyor. Ayrıca yeni bir filtre de en çok kullanılan uygulamaları görüntülemeyi sağlıyor. Arama Kenar Çubuğunun işlevi de değiştirilmiş ve kullanıcıların anahtar kelime veya terimi yazmasını ve daha sonra da “enter” tuşuna basarak uygulamalarda arama yapmasını veya ilgili arama alanını Charm üzerinden seçmesini sağlıyor. Halbuki Windows 8’de uygulamaların aranması işlemi otomatik olarak Başlat ekranında başlıyor. Yeni arama ayarları Windows 8.1’in web’den de arama tavsiyeleri ve sonuçları içermesine izin veriyor.

Kilit ekranı kamerası da kullanıcıların kamera işlevlerine doğrudan kilit ekranı üzerinden erişmesine izin veriyor gibi görünüyor. Ayrıca Microsoft Windows 8 tarafındaki PC ayarları sayfasına izleme dörtgeni ayarları da eklemiş. ReFS istemci desteği de bu son sürümde yer alıyor gibi görünüyor. Bu durum Microsoft’un yeni dosya sistemini Windows 8.1’in en son versiyonuna ekleyeceğini gösteriyor.

Her ne kadar Build 9369 çok büyük değişiklikler barındırmasa da, Windows 8.1 üzerindeki gelişim çalışmalarını göstermesi bakımından önemli bir işaret sayılır. Dedikodusu yapılan masaüstünden başlatma ayarı veya Başlat butonu giib değişiklikler ise henüz yansıtılmamış gibi görünüyor. Redmond şirketinin herkese açık ön izleme versiyonunu hazirandaki Build geliştirici konferansında yayınlaması bekleniyor.

İlgili >>The Verge

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER